Raspberry Pi - WiFi

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-10 16:16
0

Witam. Mam Raspberry Pi i chcę się z nim połączyć przez WiFi. Mam jakiś stary adapter z szuflady. Zainstalowałem sterownik, a mój plik /etc/network/interfaces wygląda tak:

auto wlan0

iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
iface default inet dhcp

Mam również zmieniony plik /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf. Gdy przełączę się na pulpit i wejdę w WiFi Config mój adapter i sieć zostają wykryte, ale gdy kliknę Connect w Current Status > Status cały czas pokazuje się Scanning. Gdy w terminalu wpiszę ifconfig przy moim adapterze (wlan0) pojawia się packets: 0. Czy popełniłem błąd w konfiguarcji czy adapter jest zły?

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 17:50
0

Do konfiguracji sieci używasz na pewno używasz ifconfig a nie NetworkManager? Nie jestem pewny, ale często defaultowe jest to drugie ustawienie, wtedy konfiguracja jest nieco inna (nie powiem Ci teraz z głowy jaka).

Jeśli myślisz że jest błąd w hardwarze a nie konfiguracji (np. brak drivera) - co pokazuje dmesg i lsusb?

edytowany 1x, ostatnio: alagner, 2015-01-10 17:53

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 22:14
0

Driver zainstalowałem według tego poradnika http://www.suntimebox.com/ras[...]ay2-1-wireless-network-setup/
Wpisuję w konsolę ifconfig, więc chyba nie używam Network Manager. Tak wygląda natomaist plik z siecią i hasłem

 ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid="nazwa"
psk="hasło"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=CCMP
auth_alg=OPEN
}

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 01:04
0

ifup wlan0? Ew. malinkę resetowałeś?

Pisze: interface wlan0 already configured - Pawelsar1 2015-01-11 01:08

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0