Wątek przeniesiony 2020-09-19 22:02 z Nietuzinkowe tematy przez cerrato.

Jaki laptop do programowania polecacie?

0

W tej chwili pracuje od 5 lat na macu pro z 2015 ale zaczyna mi brakować pamięci na dysku i ram. Jestem bardzo zadowolony z niego. Obudowa aluminiowa jest wytrzymała nic mi nie trzeszczy, przyjemnie się piszę na klawiaturze ( wiem że w nowych macach klawiatura jest inna) i ogólnie jestem z niego zadowolony i pewnie bym nie wymieniał ale rozbudowa maca jest bardzo kosztowana i wolę kupić już coś nowego. W tej chwili zastanawiam się czy kupić "zwykłego" laptopa czy maca. Programuje głownie w Javie czasami jakieś aplikację mobilne. Zależy mi żeby działał szybko oraz był wytrzymały ponieważ często pracuje poza biurem. Co wy mi polecacie i dlaczego? Budżet do około 7 tyś zł

2

Jakiś dobry Thinkpad. Na Macach przez ostatnie kilka lat coraz więcej rzeczy się psuje. Wprowadzają jakieś dziwne ograniczenia i stary soft nie odpala z powodów bezpieczeńśtwa. A w tej branży sporo ma się do czynienia ze starym kodem.

Poza tym, co to za zaleta, że obudowa jest aluminiowa? Człowiek wraca z mrozu i nie może dotknąć laptopa, bo od razu odmrożenia. Już lepiej dobrej jakości plastik.

0

W najnowszym pro 2020 klawiatura jest już znowu normalna, zrezygnowali tam z niesławnych klawiszy z mechanizmem butterfly

0

A co powiecie na temat tych komputerów:

  1. Laptop HUAWEI MateBook 13 2020 i7 16G 512SSD MX250
  2. Laptop ASUS ZenBook Duo i7-10510U 16GB 512GB MX250
  3. HP Pavilion 14 x360 i7-10510U 16/512SSD MX250 Pen
  4. Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2 GEN i7-7500U 16GB SSD
  5. HP Envy 13 i7-10510/16GB/512/Win10 MX250
0

dell xps najnowszej generacji. Ja bym się nie skupiał jako tako na wydajności/cyferkach na pierwszym miejscu. Jak programujesz w Javie to to czy się skompiluje projekt x czasu szybciej dla mnie ma marginalne znaczenie. Lepiej patrzeć na kulturę pracy, jakość wykonania, czas pracy na baterii. Wole mieć chłodny długo działający laptop, niż bijący rekordy popularności wyjący grzejnik.

0

Apple się nie opłaca. Budżet zmień na 5 k.
Najważniejsze, żeby miał jak najwięcej Ramu, procesor powyżej 4.ghz i 8 rdzeni. Nie wiem jaką kartę graficzną chcesz. Ewentualnie ram dołożyć, tylko sprawdź przed zakupem ile można.

1
JavaGrot napisał(a):

A co powiecie na temat tych komputerów:

Jesteś pewien że 16GB RAM Ci wystarczy? Teraz to nawet głupia przeglądarka potrafi zabrać kilka GB, a lepiej już pewnie nie będzie. Nawet 32GB RAM czasami się kończy :D

0

Ja już od jakichś 4 lat używam Thinkpadów i bardzo dobrze mi leżą. Co do kwestii RAMu, to 4GB zupełnie wystarcza do pracy na Linuksie (gry to inna historia, choć dla mnie też wystarczy, żeby pograć w Cywilizację), więc może trzeba sobie środowisko ułożyć, z programów które nie są projektowane tak, żeby zjadały co raz więcej pamięci?

0

Budżet jest duży więc wybór również na początek https://techlords.pl/polecane-laptopy/

Myślę że 14-calowe będą optymalne.
Ultrabook ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10P
Z nowym 8 rdzeniowym procesor, od razu 16 GB ram. Dobrej jakości matryca, aluminiowa obudowa, lekki i mobilny.

Jeżeli chodzi o biznesowe modele
HP ProBook 445 G7 Ryzen 7-4700/16GB/512/Win10P
Dell Latitude 5411 i5-10400H/16GB/256/Win10P MX250
Oba z 3 letnia gwarancją.

0

Cześć,
Dziękuje za pomoc ale po długich przemyśleniach jednak będę celował w jakąś 15 cali z wąskimi ramkami i dedykowaną kartą graficzną( aby zagrać od czasu do czasu) oraz z budżetem do około 6 tyś zł. Czy możecie coś polecić ?

0

@JavaGrot: Aż taka zmiana? O jakich grach myślisz, nowości?

0

@Gajwer: zmiana z tego powodu że teraz 15 cali są nie wiele większe od mojego maca 13 z 2015 roku. A gry to głównie CS, Fortnite I może jakieś strategie nic wymagającego a też dużo nie gram w gry. Oczywiście nie jest to że wykluczam 13 w zupełności ale również rozważam 15 cali.

Na razie na co zwróciłem uwagę to:
MSI Prestige 14
ASUS ROG Zephyrus G14 R7
HP Spectre x360 i7-10510U MX330  albo 13 cali
DELL XPS 13 albo 15

4

Widzę, że kupowanie przeważnie jak u mnie.. zaczyna się od chcę małego, przenośnego laptopa.. ale żeby był wydajny.

Oszczędź sobie kroków pośrednich i od razu kup porządnego desktopa 128Gb ramu, jakaś najnowsza grafa, w cholerę rdzeni.

A do przenoszenia taczkę. Taczka w Castoramie jest za 69.98 PLN, a daje dodatkowe 10 punktów do charyzmy jak przywieziesz tym swojego desktopa na meeting.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1