Laptop do programowania w Java / Android

0

Witam,

od dłuższego czasu szukam laptopa dla programisty i studenta, coś lekkiego z w miarę dobrą baterią, bo będę go tachał codziennie na uczelnie, choć najważniejsza jest wydajność. Po krótcę opiszę co czego go będę wykorzystywał:

  1. programowanie w Java z użyciem IntelliJ Idea (projekty w Spring Boot) oraz Android Studio - tutaj bardzo często będę korzystał z emulatora Androida, na moim starym komputerze (Core2Duo 6600 2.4 Ghz (2 rdzenie / 2 wątki) ;p) kompilowanie projektu i uruchomienie emulatora zajmuje z 3-5 min, dlatego szukam czegoś wydajnego.

  2. korzystanie z maszyny wirtualnej pod VirtualBox (Windows/Linux) + udostępnianie ekranu na discord + chrome z 20-30 kartami - na starym sprzęcie mam potworne zacinki.

Nie szukam gamingowych laptopów bo nie jestem graczem, czasami lubię sobie w coś zagrać, ale są to głównie stare gry RPG jak Gothic 2 NK. Laptopy gamingowe za którymi się rozglądałem są mega wydajne i uciągną praktycznie każdą najnowszą grę, czyli do programowania z emulatorami raczej też się nadadzą ale mają słabe baterie, brzydki design, są ciężkie i plastikowe (awaryjne zawiasy). Interesują mnie ultrabooki tylko obawiam się ich wydajności do mojego zastosowania, bo mają zazwyczaj niskonapięciowe procesory.

Cena: do 5500 / 6000 zł

Preferencje:

  • matryca matowa IPS, najlepiej 14 cali, max 15.6
  • dysk SSD min. 512GB
  • musi mieć port HDMI, bo w domu korzystam z monitora 22'' oraz USB typu C
  • fajnie jakby nie miał systemu operacyjnego
  • min. 16GB pamięci RAM, na + jeżeli da się rozbudować do 32GB
  • karta graficzna nie gra roli (chociaż wirtualne maszyny z nich korzystają ale nie potrzebuje nic mocnego), natomiast w tej cenie spodziewam się dwóch kart czyli integra + NVIDIA
  • w miarę dobra bateria żeby przy kodowaniu dała radę przynajmniej te 5H wytrzymać
  • wydajny procesor Intela np. i5/i7 10 generacji
  • plastikowa obudowa
  • waga 1-2 kg
  • MacBooki odpadają, bo potrzebuję Windowsa

Moje propozycje:

Ultrabooki:

  1. ASUS ZenBook 14 UX434FLC i7-10510U/16GB/512
    https://www.x-kom.pl/p/522935-notebook-laptop-140-asus-zenbook-14-ux434flc-i7-10510u-16gb-512-w10-blue.html

  2. HP Pavilion 14 i7-1065G7/16GB/1TB/MX250
    https://www.x-kom.pl/p/531959-notebook-laptop-141-hp-pavilion-14-i7-1065g7-16gb-1tb-win10-mx250-silver.html

Gamingowe:

  1. Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/960 GTX1660Ti
    https://www.x-kom.pl/p/541477-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-32gb-960-gtx1660ti.html

  2. ASUS TUF Gaming A15 R7-4800H/16GB/512 144Hz
    https://www.x-kom.pl/p/566808-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-a15-r7-4800h-16gb-512-144hz.html

  3. Laptop MSI GL65 9SD-220XPL 16 GB RAM/ 512 GB M.2 PCIe/
    https://www.morele.net/laptop-msi-gl65-9sd-220xpl-16-gb-ram-512-gb-m-2-pcie-6327752/

Najbardziej podoba mi się ZenBook, tylko uważam ScreenPada za zbędny bajer (zjada dużo baterii dlatego najczęściej miałbym go zablokowanego), bo będę korzystał najczęściej z myszki.

Wolę mieć lepszą wydajność kosztem baterii, bo laptop będę wykorzystywał do pracochłonnych zadań. Stąd moje pytanie, czy wymienione wyżej ultrabooki nadadzą się do zadań, które opisałem? (mam na myśli płynną pracę, bo na moim sprzęcie IDE potrafi mi zaciąć kompa na długo). Gamingowe laptopy niezbyt mi podchodzą ale jeżeli nie miałbym wyjścia to wybrałbym któryś z wymienionych. Chętnie wysłucham waszych propozycji co do tego lub innego sprzętu, który byście mi zaproponowali.

Dzięki i pozdrawiam!

1

Najbardziej podoba mi się ZenBook

Czy mówisz o wyglądzie, czy parametrach?

Poza tym nie wiem, czemu nie idziesz w kierunku biznesowych ThinkPadów (mój fetysz, serdecznie polecam) albo ewentualnie Della. Używanego ThinkPada przytulisz za jakies 3-5kpln i naprawdę niczego tej maszynce brakować nie będzie.

0

Najbardziej podoba mi się ZenBook

Jego parametry nie są jakieś zabójcze jak na cenę ale jest lekki i ma dobrą baterię. Nie jestem zwolennikiem rozwiązań typu ScreenPad, wolałbym nawet zwykły touchpad. Nie da się ukryć, że wygląda ładnie, ale mimo wszystko kosztuje za dużo w porównaniu do gamingowych laptopów, ale są zamienniki po 4 - 4.5k.
ThinkPady zupełnie mi się nie podobają przez trackpoint. Poza tym wole sprzęt z gwarancją a nie używany.

0

Dołóż trochę do Precisiona 7530 z 64GB RAM i 6/12 rdzeni, więc tak szybko nie zapchasz, nowy z fv: https://allegro.pl/oferta/dell-precision-7530-i7-8850h-64gb-512-p1000-3nbd-9043838195

0

ThinkPady zupełnie mi się nie podobają

Pytanie, co się liczy - designerski wygląd, mrugające lampki, chromowane i błyszczące wstawki, czy solidna, wytrzymała i przemyślana konstrukcja. ThinkPady np. mają systemu zabezpieczające przed zalaniem - są specjalne otwory, które w razie wylania czegoś nie niszczą kompa, tylko wszystko spływa pod komputer. Kumpel niedawno wylał piwo na swojego W541 i jedyne co to musiał touchpada wymienić, ale to raczej przez to, że go uszkodził podczas demontażu klawiatury. A nawiasem mówiąc - dla mnie ThinkPady są bardzo ładne, taka kwintesencja elegancji i minimalizmu, a nie coś wzorowane na UFO. No ale to kwestia gustu

Poza tym wole sprzęt z gwarancją a nie używany.

Większość poleasingowych laptopów sprzedają firmy, które się w tym specjalizują. Masz 6-12 miesięcy gwarancji, której udzielają. Poza tym zawsze masz rękojmię sprzedawcy. Tak samo jak samochodem - masz gwarancję 3-5 lat, ale autko będzie śmigać o wiele dłużej. Sam przemęczyłem w życiu (prywatnie oraz u ludzi w firmie) kilkadziesiąt ThinkPadów i NIC się z nimi nie działo. Zawsze jest ryzyko, ale na ogół jest tak, że jeśli coś było wadliwe, to wyszło już na etapie gwarancji. Twój nowy też może się zepsuć, a po 2 latach będziesz i tak po gwarancji - tak samo, jak przy używanym ThinkPadzie. Można jeszcze się zastanawiać nad gwarancją biznesową typu "next day door-to-door", ale tego raczej te, które Ty podałeś nie posiadają, mógłbyś to mieć kupując coś nowego za 10kpln.

0
droid76 napisał(a):

Najbardziej podoba mi się ZenBook

Jego parametry nie są jakieś zabójcze jak na cenę ale jest lekki i ma dobrą baterię. Nie jestem zwolennikiem rozwiązań typu ScreenPad, wolałbym nawet zwykły touchpad. Nie da się ukryć, że wygląda ładnie, ale mimo wszystko kosztuje za dużo w porównaniu do gamingowych laptopów, ale są zamienniki po 4 - 4.5k.
ThinkPady zupełnie mi się nie podobają przez trackpoint. Poza tym wole sprzęt z gwarancją a nie używany.

@droid76 Jeżeli potrzebujesz wydajny sprzęt to celowałbym w Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/960 GTX1660Ti tym bardziej jeżli chciałbyś w coś nowego zagrać.

Ewentualnie jest już nowszy legion z wydajniejszym procesorem Ryzen.
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/32GB/960/Win10 GTX1650 120Hz

Jeżeli chodzi o mobilniejsze 14 calowe:
Acer Swift 3 R7-4700U/16GB/1000/W10 Srebrny
ASUS ZenBook 14 UM433IQ R7-4700U/16GB/512/W10 MX350
Nowy zenbook ze sporo wydajniejszym procesorem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1