[~3000zł] Używany/Poleasingowy DTR (TensorFlow)

0

Tak, przejrzałem wszystkie podobne wątki do 07.2019, ale potrzebuję porady.
Który z podanych laptopów:

  • Dell M6800 i7QM / 32GB / K4100M 4GB FHD 17.3'
  • Lenovo T540P i7QM / 16GB FHD 15.6'
  • ROG G751 i7QM / 16GB / GTX980M 4GB FHD 17.3'
  • Clevo P751ZM i7 / 16GB / GTX980M 8GB FHD 15.6'

Zastosowanie: IntelliJ, Python (Tensorflow), VM.
Największy priorytet: Powierzchnia robocza
Nie będę miał gdzie podpiąć zewnętrznego monitora.

Jaka duża jest praktyczna różnica, w korzystaniu 17.3' względem 15.6' ?

ROG posiada GPU z CUDA > 3.5 (TensorFlow), ale czy jakość ROG jest porównywalna do M6800/T540P?

0

A będziesz to nosił? 17 to jest kloc niesamowity. Jak tak - to 15 już zapewnia niezły komfort jak chodzi o 'powierzchnię'

0
VorTom napisał(a):

Jaka duża jest praktyczna różnica, w korzystaniu 17.3' względem 15.6' ?

Realnie pewnie niewielka jeśli rozdzielczość ekranu jest identyczna.
Ogólnie gamingówki do klepania zwykle są głośne i irytujące, ciężko się skupić przy wyjącym wentylu, wykonanie zwykle nastawione jest na korzystanie z zewnętrznych peryferii.

0

Nie jest to duża różnica, 17 jest trochę większa.
Powierzchnia robocza w obu jest praktycznie podobna, czyli FULL HD.

0

@null null:
Bardzo rzadko, komfort przenoszenia jest nieistotny, a od czasu do czasu to i płytę chodnikową można przenieść.

@czysteskarpety
Tak w tym podpunkcie muszę się z Tobą zgodzić, ale w takiej sytuacji muszę poszukać kompromisu.
Generalnie na setupie, na którym pracuję głośność 40dB(idle)/60dB.

@Gajwer
Czyli nie muszę się ograniczać do 17', dziękuję.

Widziałem, że niektórzy z forumowiczów, posiadają Thinkpady i to raczej pewniki.
Pytanie czy:

  1. 32GB ram w Precision M6800 robi praktyczną różnicę?
  2. Ile warte jest archaiczne Quadro K**** w zastosowaniach komercyjnych?

Generalnie mógłbym trenować modele na CPU, ale jak czas wykonywania zacznie dochodzić do kilku godzin/dni, to skończy się na tym, że zacznę częściej wychodzić z mieszkania, czego wolałbym uniknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1