2 niezależne źródła dźwięku na słuchawkach i głośnikach

0

Cześć!
Szukam czegoś co umożliwi mi puścić np. muzykę na głośnikach a dźwięk aplikacji na słuchawkach. Kartę dźwiękową mam zintegrowaną z płytą: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-gaming-k3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-845236/
Z góry dzięki za pomoc :)

0

Czegoś to znaczy czego?
API jakiegoś?

W DirectSound pobierasz sobie listę kart za pomocą DirectSoundEnumerate, wybierasz dwie (przydałoby się pozwolić użytkownikowi wybrać ręcznie z listy zamiast zgadywać) i dwa razy niezależne zainicjalizować bibliotekę normalnym sposobem (DirectSoundCreate8) podając GUIDy odpowiednich kart.

A w innych bibliotekach to nie wiem, ale idea podobna.

EDIT: doczytałem że chodzi ci o jedną kartę, nie dwie osobne. No to pewnie „dźwięk” trzeba puścić na głośniki przednie, „muzykę” na tylne i odpowiednio podłączyć głośniki i słuchawki. Ale to chyba gorsze rozwiązanie.

0

@Azarien: Nie pytam jak to rozwiązać w żadnym języku (napisał bym w odpowiednim dziale). A mógłbyś trochę konkretniej napisać jak to wykonać?

0

Jeśli z wykorzystaniem istniejącego oprogramowania to kup drugą kartę dźwiękową, nawet najtańszą za dosłownie kilka złotych na USB, do niej podłącz słuchawki i ustaw ją w systemie jako domyślne urządzenie dźwiękowe.

Potem w opcjach odtwarzacza który ma grać muzykę wybierz kartę zintegrowaną do której będą podłączone głośniki.

0

W moim zintegrowanym Realteku (sporo starszym niż twój) z domyślnym sterownikiem Realteka (tym: http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsview.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false) w przypadku ustawienia drugiego źródła dźwięku (poprzez wybór typu podłączanego minijacka albo przez opcję "Make front and rear output devices playback two different audio streams simultaneously") dostaję po prostu drugie urządzenie DirectX.

W customowym sterowniku kx project dla części starszych Creative'ów można było robić jeszcze większe cuda i jednocześnie odtwarzać 4 albo 5 streamów w dowolnej konfiguracji złącz (co można było fajnie konfigurować łącząc bloczki wejść, wyjść, efektów DSP itd.).

0

Nie do końca rozumiem jakie masz ustawienia. Zgaduje, że głośniki podpinasz z tyłu, a słuchawki z przodku? Wtedy najzwyczajniej wybierasz źródło outputu w opcjach audio w danych aplikacjach i dzielisz sobie to jak chcesz, gdzie co ma grać. Dla 2 źródeł nie potrzebujesz w takim wypadku dodatkowych kart dźwiękowych, czy nawet dedykowanej aplikacji.

Ewentualnie jest jeszcze program Virtual Calbe, który umożliwia Ci tworzyenie virtualnych kart dźwiękowych, dzięki czemu możesz jeszcze bardziej nakombinować w tym wszystkim.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1