Qualcomm Atheros Device [168c:0042] linux mint 18 niestabilny internet, slaby sygnal

0

Laptop z karta Qualcomm Atheros Device [168c:0042] . Problem polega na tym ze zasieg WIFI jest slaby 1-0 kresek, w telefonie z tego miejsca mam polowe. Internet dziala niestabilnie traci zasieg, ale potrafi tez wyjatkowo pobrac Chrome z predkoscia 1.4MB/s

sudo lspci -nnk | grep -iA2 net
03:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros Device [168c:0042] (rev 31)
        Subsystem: Lite-On Communications Inc Device [11ad:08a6]
        Kernel driver in use: ath10k_pci
--
04:00.1 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 12)
        Subsystem: Acer Incorporated [ALI] RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [1025:1094]
        Kernel driver in use: r8169
        Kernel modules: r8169

modinfo ath10k_pci
filename:       /lib/modules/4.4.0-53-generic/updates/drivers/net/wireless/ath/ath10k/ath10k_pci.ko
firmware:       ath10k/QCA9377/hw1.0/board.bin
firmware:       ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw3.0/board-2.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-4.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw2.1/board-2.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw2.1/board.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw2.1/firmware-5.bin
firmware:       ath10k/QCA6174/hw2.1/firmware-4.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/board-2.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/board.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/firmware-5.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/firmware-4.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/firmware-3.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/firmware-2.bin
firmware:       ath10k/QCA988X/hw2.0/firmware.bin
license:        Dual BSD/GPL
description:    Driver support for Atheros QCA988X PCIe devices
author:         Qualcomm Atheros
version:        backported from Linux (v4.4.2-0-g1cb8570) using backports v4.4.2-1-0-gbec4037
srcversion:     EBB3D4E36DE49B7EC8057D0
alias:          pci:v0000168Cd00000042sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000040sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000003Esv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000041sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000003Csv*sd*bc*sc*i*
depends:        ath10k_core,compat
vermagic:       4.4.0-53-generic SMP mod_unload modversions 
parm:           irq_mode:0: auto, 1: legacy, 2: msi (default: 0) (uint)
parm:           reset_mode:0: auto, 1: warm only (default: 0) (uint)

Probowalem
https://askubuntu.com/questions/742345/very-weak-wifi-signal-on-my-ubuntu-14-04-lts-running-qualcomm-atheros-device-16
https://askubuntu.com/questions/780608/network-controller-0280-qualcomm-atheros-device-168c0042-rev-30-wifi-not
https://askubuntu.com/questions/722061/qualcomm-atheros-device-168c0042-rev-30-with-ubuntu-14-04-is-not-working

Proszę o pomoc z góry dziękuje :)

0

Zacznij od zainstalowania kernela 4.11

0
Rerere napisał(a):

Zacznij od zainstalowania kernela 4.11

Instalowalem 4.4.2 wiec chyba 4.11 nic nie zmieni. Zmienilem rowniez w routerze z auto na 20Hz i to troche pomoglo.

0

Starszego nie było? Nowy kernel to nowe sterowniki. Jedziesz na jakichś starociach z epoki kamienia łupanego

0
Rerere napisał(a):

Starszego nie było? Nowy kernel to nowe sterowniki. Jedziesz na jakichś starociach z epoki kamienia łupanego

Po instalacji 4.10 na pewno jest lepiej niz bylo, ale nadal nie tak jak oczekuje. Jest lepiej ale zamiast 1 kreski mam tylko kropke zasiegu :P . Czy jeszcze moge to jakos poprawic? Ten laptop ma naklejke MU-MIMO ultrafast wireless wiec tego oczekuje.

0

Zainstaluj najnowszy kernel a potem dopiero znaczniemy rozmawiać, może głowisz się nad czymś, co już dawno naprawiono. Najnowszy to 4.11

0

Dziala znacznie lepiej na 4.11. 4.10 instalowalem bo byl w update manager. Jak to sie dzieje ze praktycznie taka sama data wydania obu wersji, a taka roznica?

0

Jak to sie dzieje ze praktycznie taka sama data wydania obu wersji, a taka roznica?

Musiała być jakaś interesująca aktualizacja w trakcie (np. bugfix albo producent wydał dokument lepiej opisujący urządzenie, przez co można było poprawić czasy działania itd., ciężko strzelać).

0

Kernel 4.10 wyszedł już dawno. Potem były do niego łaty, ostatnia niedawno, ale nowe wersje sterowników wychodzą dopiero wraz z nowym kernelem. 4.10 jest zamrożony od czasu wydania i generalnie oprócz łat bezpieczeństwa niewiele się tam zmienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1