Wątek przeniesiony 2017-04-27 23:24 z Nietuzinkowe tematy przez somekind.

GIT kilka pytań

Odpowiedz Nowy wątek
2017-04-27 17:33

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 5 dni temu

Lokalizacja: Czudec

0

Witam, piszę tutaj ponieważ nie znalazłem lepszego miejsca. Posiadam dość nietypowy problem, związany z wersjonowaniem kodu, a mianowicie.
Posiadam w domu mały serwer z linux debian - chciał bym uruchomić na nim system GIT ( nie jest to dla mnie problem) ale chciał bym mieć dostęp do tego właśnie repozytorium z poziomu Visual Studio, oddawać zmiany i zarządzać moim kodem z poziomu windows - nie potrafię sobie z tym poradzić - proszę Was o pomoc, być może ktoś potrafi mi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu.

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 18:03

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Stwórz lokalne repo i dodaj remote, a potem skonfiguruj lokalne repo w swoim IDE?


"A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects." Robert Heinlein.

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 19:07

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 5 dni temu

Lokalizacja: Czudec

0

ok, jutro będę w domu to spróbuję - ale pewnie jeszcze w linux będę musiał wystawić git na zewnątrz - żeby go widzieć w sieci ?

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 19:41

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

1
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 19:48

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 5 dni temu

Lokalizacja: Czudec

0
samouczek napisał(a):
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

Dzięki za pomoc ale co jeśli nie mam gita na kompie- windows - tylko ta wtyczkę do VS ? muszę zainstalować Git na kompie?
poprowadzisz mnie krok po kroku, ewentualnie znajdziesz chwilę żeby się połączyć przez skype lub Team Viewer i pomożesz mi to zrobic ?

edytowany 1x, ostatnio: Ktos, 2017-04-27 21:45
Nie jestem w 100% pewien, ale zdaje się standardowa instalacja VS2015/2017 instaluje też zwykłego Gita po prostu, i się z nim integruje. - Ktos 2017-04-27 21:46
@Ktos: Visual 2015 ma zintegrowanego klienta Gita, a Visual 2017 odpala po prostu git.exe w tle, który to Git jest instalowany razem z Visualem. - Azarien 2017-04-27 23:23

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 19:55

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Nie znam VS, nie chcę znać VS. Zakładam, zę VS ma klienta gita wbudowanego jeśli się z nim integruje. Jeśli nie masz gita na windowseie clone który pisałem możesz pewnie wykonać z poziomu VS. Istotne tu będzie adres repozytorium skąd masz pobrać kod - podałem go w odpowiedzi wyżej.

rozumiem, postaram się to ogarnąć samemu - jak bedę miał problemy to będę pisał. - Pawci_o 2017-04-27 19:58

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 19:56

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Lublin

0

Bardzo ładnie działa klient git na windows: https://git-scm.com/download/win
Możesz uruchomić w trybie Bash lub GUI, tutaj fajny tutorialek na Youtube znalazłem: https://www.youtube.com/watch[...]HlsI7FsGMIuaXv2kelZHN-vAmEfIl


"Jesteśmy świadomymi istotami, a życie jest sposobem w jaki wszechświat poznaje sam siebie." prof. Brian Cox
Dziękuję - będę w domu to rozpoznam temat - jak będę miał problem to pozwolę sobie tu napisać.. - Pawci_o 2017-04-27 19:58
Tutorial opisuje co prawda jak korzystać z repozytoriów GitHuba, ale serwer nie ma znaczenia :) - bl4ster 2017-04-27 20:02

Pozostało 580 znaków

2017-04-27 20:03

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 17 godzin temu

1

@bl4ster: @Pawci_o warto dodać że na tej samej stronie jest książka "Pro Git":
Wersja v2 w j. angielskim: https://git-scm.com/book/en/v2/
Wersja v1 w j. polskim(!): https://git-scm.com/book/pl/v1/
Przerabiałem i polecam :)

edytowany 1x, ostatnio: Rizorz, 2017-04-27 20:03

Pozostało 580 znaków

2017-04-28 01:24
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0
Pawci_o napisał(a):

Dzięki za pomoc ale co jeśli nie mam gita na kompie- windows - tylko ta wtyczkę do VS ? muszę zainstalować Git na kompie?

A możesz machać lewą ręką jeśli nie masz lewej ręki?
To chyba oczywiste, że chcąc używać jakiegoś programu trzeba go najpierw mieć. W tym przypadku to banalne do sprawdzenia, po prostu utwórz sobie repozytorium Gita na swoim komputerze. Jeśli się nie uda, to prawdopodobnie nie masz go zainstalowanego.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2017-04-29 15:24

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 5 dni temu

Lokalizacja: Czudec

0
samouczek napisał(a):
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

Zrobiłem tak:
w git na linux utworzyłem sobie repozytorium:

 /home/pawel/C#/GitRepo/ git init --bare repozytorium.git

na windzie mam zainstalowanego Gita i tak:

git clone ssh://pawel:192.168.11.100:/home/pawel/C#/repozytorium.git

dostaję komunikat: Please make sure you have the correct access rights
and the repository exists.
gdzie pawel- mam takiego użytkownika, próbowałem na root ale taki sam efekt, ip wpisałęm poprawne i ścieżki też...
proszę o pomoc

Pozostało 580 znaków

2017-04-29 15:29

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Z tego co widzę to na linuxie repo masz w katalogu /home/pawel/C#/GitRepo/repozytorium.git a na windzie próbujesz się dostać do /home/pawel/C#/repozytorium.git - zjadłeś GitRepo.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0