Thunderbird dla opornych

0

Postanowiłem dać Thunderbirdowi kolejną szansę i na nowym kompie jemu powierzyłem ssanie dodatkowych skrzynek (główne na gmailu oczywiście w przeglądarce).

Config skrzynek zrobił się sam przez import z notebooka z Outlook Expressa. Nie zaimportował co prawda filtrów, więc czeka mnie trochę ręcznej roboty.

Do rzeczy. Co chwila pojawia mi się dodatkowa ikonka koło zegara:
user image (btw @bordeux - fajnie, jakby miniaturki na screener.tk zachowywały proporcje)

To nie jest powiadomienie o nowym mailu, które jest większe i z treścią tytułu. Po dwukliku "Lokalne foldery" są wyświetlane na niebiesko. Wejście w dowolny podfolder usuwa ikonę, jednak ta po paru chwilach znów się pojawi i tak w koło macieju.

Nigdy nie lubiłem Thunderbirda, ale próbuję mu dać kolejną szansę. Jest mocno nieintuicyjny niestety.

0
Marooned napisał(a):

Nigdy nie lubiłem Thunderbirda, ale próbuję mu dać kolejną szansę. Jest mocno nieintuicyjny niestety.

wtf? Skoro jest wg Ciebie niewygodny/nie umiesz go uzywać, to po co to robić?

0

Jest polecany jako obecnie jeden z lepszych klientów, więc zapewne kwestia skonfigurowania.

0

Ja go używam od dawna jednak tylko by nie skakać po stronach i nie sprawdzać maili tak mam wszystkie w jednym programie.

Można jakoś ustawić by był widoczny jako miniaturka w "ukryte ikony"? coś jak gg,avast,windows update itd... Bo chciałbym być na bieżąco a nie odpalać go co godzinę bo tak mi zaśmieca pasek zadań ;p

0

ace4ur: https://addons.mozilla.org/pl/thunderbird/addon/minimizetotray-revived/
ale to tworzy ikonę programu głównego, a ja tu piszę o dodatkowej, która wyskakuje co pół minuty :-/

0

i tak nie bije TheBat! z tym, że ten jest płatny ale nie jest to wygórowana kwota za możliwości jakie daje

0

No oki, ale nikt tu nie używa Thunderbirda? Myślałem, że większość.
To będę musiał mocniej przekopać Google

0

Ja używam, niczego nie konfigurowałem i żadna natrętna ikona mi nie wyskakuje. Podepnę się z innym pytaniem. Jak przekazać (forward) kilkadziesiąt maili na ten sam adres?

0

Jak wybrałem "przekaż dalej jako załącznik" to wszystko upchał do jednego maila. Jeśli jednak "jako załącznik" Cię nie rajcuje, to pewnie jakieś rozszerzenie będzie potrzebne.

0

Obstawiam, że jednak gdzieś się te maile schowały. Kliknij na wszystkie swoje skrzynki PPM i oznacz wszystkie wiadomości jako przeczytane (chyba, że już próbowałeś). Ja używam i w pracy i w domu, żadnych problemów nie mam (a mam sporo kont ustawionych).

0

Nie ma tam żadnych nowych maili, bo ten katalog "Lokalne foldery" stworzył się podczas importu kont i maili z Outlooka, a że nie przeniosły się filtry, to nic tam obecnie nie trafia. Katalog zaznacza się na niebiesko co jakąś minutę co powoduje pojawienie się ikonki w trayu. Thunderbird nadal pokazuje "Nieprzeczytane: 0".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1