Instalacja mysql problem 5.1 could not start service error: 0

0

Witam mam problem otóż miałem kiedyś mysql i doinstalowałem ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem bo teraz nie mogę zainstalować podczas instalacji na samym końcu wciskam guzik execute i pierwsza dwa punkty przechodzi a przy start service się wysypuje bład tak jak w temacie couldn't start service error:0 co robić jak wyczyścić wszystkie pozostałości w sytemie, jak zainstalować My SQL, mam WIN XP

0

Tez mialem ten problem podczas instalacji MySQL 5.1.

Generalnie chodzi tutaj o wskazanie folderu data, w ktorym MySQL przechowuje bazy dantych.
Podczas instalacji MySQL 5.1. zauwazylem, ze mimo, ze wskazalem, ze chce zainstalowac aplikacje w katalogu innym niz Program Files, MySQL upiera sie, aby katalog data i tak umieszczac w katalgu ProgramData (A nie tym, ktory wygralem jako katalog docelowy dla aplikacji). Stad w my.ini mam:

#Path to installation directory. All paths are usually resolved relative to this.
basedir="C:/usr/mysql/"

#Path to the database root
datadir="C:/ProgramData/MySQL/MySQL Server 5.1/Data/"

Zostawilem wiec tak jak ustawil to MySQL - nie zmienialem sciezki datadir.

Sprobuj zainstalowac usluge recznie (z konsoli):

mysqld --install MySQL --defaults-file="C:\sciezka do katalogu\my.ini"

nastepnie uruchomic:

net start MySQL

W konsoli powinno wypluc ewentualne bledy podczas instalacji uslugi w Windows.

0

Ale ja nic nie zmieniam podczas instalacji tylko tak jak jest ustawione instalacja w programfiles a katalog baz danych taki jak ustawiony. Czytałem że jak wcześniej instalowany mysql na kompie i usunąłem to mogłem źle usunąć i dla tego wywala. Bo podczas konfiguracji mi nawet hasło wołał nie żeby ustawić nowe tak jak normalnie tylko podać stare i wpisać nowe także coś musiałem źle zrobić podczas usuwania poprzedniego mysql. Usunąłem już znowu mysql, odinstalowałem, usunąłem katalog z program files i z danych aplikacji i ten wybrany do przechowywania baz i znowu wywala bład, o czymś zapomniałem? coś trzeba jeszcze wywalić?

0

Wklep z konsoli te polecenia, ktore podeslalem w poprzednim poscie i wklej tutaj rezultat albo poszukaj w google odpowiedzi na bledy wywalone w konsoli.

Stawiam na to, ze mysql ma problem z utworzeniem katalogu data/mysql w ktorym przechowuje istotne informacje na temat baz danych.

0

pomogło usuniecie z rejestru wszystkich kluczy z mysql w nazwie

0

mam ten sam problem co kolega wlasnie wszystko odinstalowuje i czyszcze rejestr zobaczymy czy cos to da

0
kasper napisał(a)

mam ten sam problem co kolega wlasnie wszystko odinstalowuje i czyszcze rejestr zobaczymy czy cos to da

i wszystko pięknie śmiga dziękuje za naprowadzenie na trop zachodziłem w głowę co to mogło być
co zrobiłem :
-kompletnie wyczyściłem komputer ze wszelkich plików i folderów[pozostałości po dawnym MySql]
-czyszczenie rejestru i dziennika zdarzeń
-ponowna instalacja i podczas instalacji wybrałem miejsce w którym mają znajdować się data files znalazło się w folderze gdzie było zainstalowane mysql dalsza konfiguracja przeszła bezbłędnie

0

Mam to samo ale to co robiłeś nie pomaga, czy jest może jeszcze jakieś inne rozwiązanie tego problemu?

0

Może troche ort! ale może odczytasz...
Tez z tym walczyłem chyba cały dzień.
Musisz usunąć folder "MySQL" z folderu "ProgramData" na dysku "C" (jakby co to plik ten jest ukryty).
Mam nadzieje że zrozumiale napisalem... na wszelki wypadek daje sciezke C:\ProgramData\MySQL
Jak to zrobisz to elegancko bedzie śmigać ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1