WIFI sieć domowa, nie wyświetla stron, sygnał i siła 100%

Odpowiedz Nowy wątek
2010-03-15 14:05
Dominique
0

Witam
Zrobiłem z sąsiadem sieć WIFI. On ma router Linksys (login: 192.168.1.1), skonfigurowałem pod Dialog.
Sąsiad posiada też laptopa z XP. U niego sieć działa bezprzewodowo super.

Natomiast ja mieszkam piętro niżej. Posiadam kartę WIFI + antena 8dBi.
Sygnał i siłę sygnału odbieram od niego w prawie 100%, a więc niby rewelacja.

Jest status "Połączono", jednak nie wyświetla mi żadnej strony, nie widać tego połączenia fizycznego z netem. Mam win XP. Zapora wyłączona itd.

Najpierw leciałem dynamicznie, potem w bezprzewodówkę wpisałem:
IP: 192.168.1.2, wpisywałem też kliencki powyżej 100 np. 113.
Maska: 255.255.255.0
Bramka: 192.168.1.1

Pref. DNS: 192.168.1.1

..i dalej nic. Połączenie jest, ale nie wyświetla stron, komunikatory nie działają itd.
Puszczałem pinga też na 192.168.1.1 i "Host docelowy jest nieosiągalny".

Co może być przyczyną, ze nie wyświetla stron?

Posiadam w domu laptopa z Vistą i PC z XP, oba na bezprzewodówkach i oba mają ten sam problem z siecią od sąsiada.

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę w rozwiązaniu problemu. ;] [browar]

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 15:08
0

A jesteś pewien, że sąsiad nie ma innej adresacji?

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 15:26
Dominique
0

A jesteś pewien, że sąsiad nie ma innej adresacji?

Tak, jestem pewien.
A jaką mógłby mieć np. inną adresację? ;]

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 15:54
0
Dominique napisał(a)

Tak, jestem pewien.
A jaką mógłby mieć np. inną adresację? ;]
:-D

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 15:56
Dominique
0

Oj nie do końca dobrze wyjaśniłem problem.
Przy łączeniu dynamicznym wyskakuje "Ograniczenie lub brak łączności" - nie wyświetla stron,gg itd.
Przy łączeniu, gdy podam IP, maskę itd. to jest napisane "Połączono" - też nie wyświetla stron, gg itd.

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 17:20
0

a) przy laczeniu dynamicznym na ruterze musi byc wlaczony serwer DHCP - moze nie jest
b) IP i/lub maska i/lub brama nieprawidlowa - polaczy, ale z ruterem, a nie przekieruje dalej. Upewnij sie, ze dobre adresy wpisujesz. Rownie dobrze moze byc 10.0.0.0/24 - tez standardowa siec lokalna.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2010-03-15 20:55
0

wklep u sąsiada ipconfig i upewnij się co do adresacji


Pozostało 580 znaków

2010-03-26 10:53
Dominique
0

OK zrobione. Zapomniałem wklepać u siebie DNS-y z Dialogu i działa heh...:]

Pozostało 580 znaków

2010-03-26 22:03
0

Toz myslalem, ze pingowales cokolwiek, skoro mowiles, ze nie widac fizycznego polaczenia z netem.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2010-03-26 22:39
Dominique
0

Ano.
Teraz mam wszystko ok. Siła i jakość 100%, Receive/Transmit Rate po 54Mb/s.
Pingi po ok 40 ms. Nie gram w gry sieciowe, w ogóle nie gram tylko klepię programy, więc mi te pingi obojętne w większości przypadków. :)
Pozdro.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0