QT w Windowsie (ewentualnie w Ubuntu)

0

Witam,
mieliśmy niedawno zajęcia na których uzywaliśmy elementów biblioteki Qt. Wszystko robiliśmy na linuksach, także kompilację przeprowadzałem przez qmake-qt4 -project, itd. Chciałem u siebie zainstalować też qt, ale niestety, nic mi z tego nie wyszło. :( Na początku ściągnąłem wersję QTCreatora dla Windowsa, jednak miałem problemy z kompilacją, czegoś brakowało :( Później zainstalowałem QTCreatora na Ubuntu, pobierając taką wersję: Qt SDK for Linux/X11 32-bit** (niestety też był problem). Już nie mam do tego siły, a ćwiczyć muszę (chcę) i poznawać bibliotekę Qt, jednak trudno jest to zrobić bez potrzebnych narzędzi :( Przeszukałem chyba wszystkie możliwe strony, ale nie znalazłem nic konkretnego. Czytałem bloga: http://socek.org/2006/01/15/dev-c-i-qt/ i zrobiłem wszytsko wg zaleceń i dalej nic :( A może coś było nie tak ? Dev-cpp - instalacja bez problemów mi poszła.Binarka Qt - więc rozumiem, że chodziło chyba o to : Qt "Creator 1.2.1 Binary for Windows (26 MB)" - jednak dalej nic. Może ktoś byłby mi w stanie pomóc ?

0

Na początku ściągnąłem wersję QTCreatora dla Windowsa

wejdź na oficjalną stronę qt i ściągnij sobie sdk. Pod ubuntu to z repo zainstaluj. Z resztą qt można sobie z eclipse zintegrować za pomocą wtyczki a nie jechać na starym jak świat devie nie wiadomo po co(już lepiej wxdev)

Qt SDK for Linux/X11 32-bit** (niestety też był problem)

sdk do qt masz w repo w ubuntu podobnie chyba jak qtcreatora...

0

Qt Creator nie jest przypadkiem częścią Qt SDK od dawna?

0

Właśnie ja ściągnłem juz i zainstalowałem na Viście Qt SDK for Windows, ale jak pisałem, były z tym problemy, brakowało mu jakichś plików w czasie kompilacji. :( Co mogło być tego przyczyną ? Odinstalowałem to w końcu, i zacząłem szukać pomocy tutaj ... Najwygodniej dla mnie byłoby jakbyście mi doradzili jak zainstalować QtCreatora pod Windows, tak, żebym mógł korzystac sobie z teg i żeby wszystko działało. Pozdrawiam

0

brakowało mu jakichś plików w czasie kompilacji.

czary mary hokus pokus moja magiczna kula tralal. Chłopie pokaż jakieś logi etc. A nie enigmatyczne brakowało plików pomocy. Czego brakowało.

0

Nie mam logów, ponieważ program już odinstalowałem, poradziłem sobie w inny sposób, chociaż nie do końca. Korzystalem ze strony: http://wiki.doobler.net/Instalacja_QT_pod_Windows, zrobiłem wszystko dokładnie jak trzeba, jednak przy kompilacji niektórych programów wywala mi błędy .. nawet jeśli napisze sobie w tym Code::Blocks zwykłe:

#include<iostream>
using namespace std;
int main(){
cout<<"Hello world";
return 0;
}

Program się kompiluje, ale nie wyswietla nic, tylko pokazuje, że np. plik main.exe (utworzony z main.cpp) przestal działać ... Co robic ?

0

A może powinienem zainstalowac to wszystko :
Qt Creator 1.2.1 Source Package (7 MB)
Qt Creator 1.2.1 Binary for Windows (26 MB)
Download Qt SDK for Windows* (178 MB) oraz Download Qt libraries 4.5 for Windows (166 MB) jednocześnie ? Jest ktoś w stanie odpowiedziec mi na moje pytanie ?

0

Download Qt SDK for Windows* (178 MB)
zawiera wszystko w sobie i po instalacji powinno od kopa iść(u mnie na windows 7 bez problemu, podobnie na fedorze). I zastanów się czemu jak wywołujesz program dostajesz informację że program się zakończył podpowiem wszystko działa jak należy.

0

Dzisiaj ponownie zainstalowałem QtCreatora (mam Viste) i dalej nic: przy kompilacji (zielona strzałka po lewej) wywala mi coś takiego: c:\QT\2009.4\mingw\bin...\ld.exe: cannot find -lphonond, potem Error while building project 'nazwa' when executing bulid step 'Make' (kod jest dobry, wziąłem z Wikipedii, na pewno nie ma tam żadnych literowek ani logicznych,językowych blędów) ... Moze co dodatkowo po instalacji trzeba ustawic ? Aha, jesli to wazne, jak tworze nowy projekt wybieram Qt4 Console Application. Bardzo prosze o pomoc, już sam nie wiem, co mam robić :(

0

-lphonon znaczy że trzeba dołączyć phonona ale go nie może znaleźć. Zaiste dziwne rzeczy. Wyrzuć całe qt jakie instalowałeś wszystko qtcreator,sdk,przeczyść rejestr. I zainstaluj z sdk raz a porządnie. Próbowałeś na ubuntu? Jak mówiłem z repo?

0

jeśli poczytasz o phonon to jest problem z licencją. Phonon pod winowsem wymaga bibliotek (bodajże do directX) microsoftowych, na które trzeba mieć licencję. Zainstaluj bez phonona to będzie chodzić prawidłowo, względnie zainstaluj obok visuala, by mieć potrzebne biblioteki.

Ostatnio wielokrotnie instalowałem Qt w różnych wersjach: 4.4 4.5 4.5.2 i 4.6.
Jedynie kłopoty na jakie natrafiłem, to problem współistnienia visual C++ i minGW na jednym kompie, podczas samodzielnego kompilowania źródeł Qt.
W takim wypadku przed wykoanniem configure i make na Qt należało zrobić coś takiego i po problemie:

set include=
set library=

A do tego czy wybrać Qt Creatora czy Eclipse, to zdecydowanie Qt Creator

  • lokator jest genialnym rozwiązaniem, które będzie kopiowane przez wszystkich
  • działa szybciej
  • uzupełnianie kodu jest o obecnie najlepsze na rynku (wzorcowe)
  • indeksowanie kodu jest ekspresowe
  • eclipse w porównaniu do Qt Creatora to ociężały żółw.
0

Na Ubuntu próbowałewem, ale to byłaby mozolna praca - jak już pisałem nie mam na laptopie internetu, więc było mnóstwo pakietów, ktore musiałbym ściągac na Pendrive i dopiero pozniej instalować. Na Windwosie chyba sobie poradziłem - zainstalowałem wg Waszych wskazówek QtCreatora od nowa, następnie działałem wg schematu znalezionego na jakiejś stronce, tzn, wg tego:

  1. File->New
  2. Empty QT4 Project
  3. Wpisujesz nazwe->next
  4. Finish
  5. Prawym na nazwie projektu-> add new
  6. C++ source file
  7. Wpisujesz nazwe(np.main)
  8. Finish
  9. Wklejasz twój kod
  10. Build->Run

... tylko czasem mam jakieś problemy z koplijacja, dziwi mnie np. że czasem (nie zawsze) przy kompilacji pokazuje mi Permission denided. Tylko niby czemu ? Dziękuje pięknie za wszystkie odpowiedzi, z tego co kolega wyżej napisał, zrozumiałem, ze chyba nie musze jeszcze dodatkowo szukac i instalowac lphanon ? Pozdrawiam :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1