Przerywane ściąganie jako prawidłwe

0

Wiadomo, że zdarza się, ze ściąganie pliku z serwera przez przeglądarkę Firefox się przerwie i temu nie można się dziwić.

Tylko dziwna jest taka sprawa, że przeglądarka posiada informację o wielkości pliku (wyświetla pasek postępu) i ściąga plik np. udostępniony przez kogoś na Rapidshare. Plik ma mniej więcej 100MB, a ściąga się do któregoś momentu i ściąganie przerywa się, ale wszystko wygląda tak, jakby przebieglo prawidlowo, żadnych komunikatów, ze wystapił błąd lub doszło do zerwania połączenia. To sie zdarza nie tylko przy Rapidshare Kiedys na próbę użyłem MSIE i miałem podobna sytuację. Takie przerwanie zdarza się raz na duzą ilość plików, wtedy trzeba po prostu jeszcze raz od poczatku ściągnąć.

Moje pytanie jest, dlaczego, mimo ewidentnego błędu przy ściąganiu (ściągnięty plik jest krótszy, plik jest ucięty, a przeglądarka od początku ściągania posiada informację o wielkości pliku), przeglądarka zachowuje się tak, jakby plik ściągnął się prawidłowo i w całości? Dotyczy to i Firefoxa i MSIE.

0

W przypadku IE kiedyś włączenie się wygaszacza ekranu potrafiło przystopować pobieranie.

0
... napisał(a)

W przypadku IE kiedyś włączenie się wygaszacza ekranu potrafiło przystopować pobieranie.

Nie używam wygaszacza, więc przyczyna musi leżeć w czymś innym.

0

Też tak miewam, dlatego zainstalowałem DownThemAll! do FF
Wydaje mi się ze to dość powszechny bug - Jaka wersja windowsa?

0
andrzejlisek napisał(a)

Nie używam wygaszacza, więc przyczyna musi leżeć w czymś innym.

Pewno w tym, że go nie używasz ;)

A tak na serio - podobną sytuację miałem wiele razy, zarówno na FF, jak i na IE.

0

Windows XP (IE i Firefox)
Windows 98 (dawniej, tylko IE)

W obu systemach istniał ten sam problem i to nie jest problem jednej, czy dwóch konkretnych wersji przeglądarek, tylko zdarzał się bez względu na wersję.

IE najnowszy, jaki mam to wersja 6, nie aktualizuje go, bo i tak IE nie używam.
Natomiast ostatni raz tego typu błąd zdarzył się niedawno w Firefox 3.5.2.

0
andrzejlisek napisał(a)

IE najnowszy, jaki mam to wersja 6, nie aktualizuje go, bo i tak IE nie używam.
Natomiast ostatni raz tego typu błąd zdarzył się niedawno w Firefox 3.5.2.

Ty IE nie używasz, używane przez Ciebie programy tak. Sam sobie odpowiedz jak to się ma do bezpieczeństwa systemu...

0

Też tak miałem, właśnie przy ściąganiu z Rapidshare Premium. Użycie DownThemAll nic nie pomagało - w tym wypadku ściąganie dochodziło do 90- 99% i stało w miejscu.
Nie wiem co to może być, ale występuje tylko na Windows (XP). Na linuksie sciągam non stop i jeszcze nigdy nic takiego nie zaobserwowałem ani w DownThemAll ani w Firefoksie. Więc może to kwestia systemu, ale gdzie leży problem ustalić będzie raczej trudno...

0

Odświeżam temat, bo akurat tutaj mam do czynienia z sytuacją, która jest przedmiotem tego tematu

Pliki ze strony http://abo.emunes.pl/

W FireFoxie nie ściąga się do końca, a po przerwaniu ściągania FireFox zachowuje się tak, jakby był cały plik. Żeby było jeszcze śmieszniej, mam wersję 3.5.6, czyli najnowszą.

0

U mnie wszystko ściągnęło się bez problemów, mam FF 3.0.16.
Może to jednak wina łącza?

0
somekind napisał(a)

U mnie wszystko ściągnęło się bez problemów, mam FF 3.0.16.
Może to jednak wina łącza?

To zależy. Raz się ściągnie do końca, a raz nie. Mi też po kilku próbach udało się ściągnąć.

Ale to jakby na łączach coś było, to powinien wyskoczyć błąd. Prawda?

0

Powinien, nie powinien, cholera wie jak to powinno być przy używaniu bezstanowego protokołu na łączach tepsy ;P

Sugeruję zainstalować DownThemAll i korzystać :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1