Dziwne ściąganie

Odpowiedz Nowy wątek
2004-08-11 17:12
0

Znalazłem przypadkowo stronę z MP3-kami i próbowałem ściągać jedną piosenkę. Obok linku do mp3 był napis żeby naciśnąć PPM i wybrać "Zapisz element docelowy jako ..." i jak standardowo w takich sytuacjach nacisnąłem PPM i wybrałem "Ściągnij przy pomocy Flashget". Jednak flashget ściągnął napis że trzeba było "Zapisz element ..." wybrać. No to kliknąłem na link zwyczajnie lewym przyciskiem i wyrzuciło tą samą stronę która ściągnęła się flashgetem. No to zrobiłem tak jak tam było napisane i ściągnęło. Bardzo mnie to zdziwiło, jak to było zrobione ? Bo w kodzie HTML nic nie było więc to musiało być przez PHP.

Jak PHP może rozpoznawać czy user wybrał opcję Zapisz element docelowy jako ? Ustawia się wtedy jakaś zmienna albo wysyłany jest jakiś nagłówek ?

W/g mnie to flashget powinien spokojnie ściągnąć plik w takiej sytuacji.


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2004-08-13 01:03
0

nie bądź taki pewien, że to PHP, bo może to exek pod w2k albo program skompilowany w c++. Swoją drogą na pewno jakiś język CGI, a jak to było zrobione?? Proste. Są dwie metody.

Jedna to sprawdzasz referala, tzn jak przeglądarka prosi serwer o plik to podaje adres strony referencyjnej, czyli tej, na której znajduje się link. Wątpię aby FlashGet to robił, więc tak serwer może rozpoznać czy rzeczywiśćie dałeś zapisz element ..... Jednak co do tej metody to nie mam 100% pewności bo jest lepsza. Otóż każdy ( no prawie kazdy, lol ;) ) klient wysyła do serwera swoje ID przeglądarki. Tak więc FlashGet wysyła do serwera swoją nazwę i serwer rozpoznaje go jako wspomagacz ściągania, a jak powszechnie wiadomo takie cudeńka strasznie zapychają serwerki, więc się je banuje. a Jeżeli chcesz to w php zrobic to poszukaj w manualu o tablicy $_SERVER

Pozostało 580 znaków

2004-08-13 11:27
0

100% pewności bo jest lepsza. Otóż każdy ( no prawie kazdy, lol ) klient wysyła do serwera swoje ID przeglądarki. Tak więc FlashGet wysyła do serwera swoją nazwę i serwer rozpoznaje go jako wspomagacz ściągania, a jak powszechnie wiadomo takie cudeńka strasznie zapychają serwerki, więc się je banuje. a Jeżeli chcesz to w php zrobic to poszukaj w manualu o tablicy $_SERVER

z tego co wiem, to flashget wysyla nagłówki mozili (ale moge sie mylic.. jak cos to sorx....tak mi sie po prostu wydaje)

Pozostało 580 znaków

2004-08-13 11:33
0

w flashgecie idzie wybrać jakie nagłówki ma wysyłać, jako jaka przeglądarka ma się podać (domyślnie - IE) itd. a tam w logu pisze co wysyła do serwera i zawsze tam jest referer, dlatego to nie wchodzi w grę, tym bardziej że jak klikałem LPM na link to też powinno zacząć ściągać bo nie było tam nic w stylu onclick="this.location='walsie.htm'" a LPM na linku MP3 zaczyna mi zawsze ściągać a przy tym na pewno przeglądarka wysłała nagłówek referer więc dalej nie mogę pojąć jak to było rozpoznane.


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0