[linux] Instalacja nemesis'a - problem

0

Witam.

Uruchamiam sobie kompa, i dziwne zeczy dzieja sie w sieci, postanowilem przegladnac pakiety i cos wyslac. Z tym wyslaniem pojawil sie problem. Wpisuje w konsoli nemesis a tu kapa, nie mam programu.
Wlazlem wiec na stronke http://www.packetfactory.net/Projects/nemesis/ sciaglem
Nemesis for UNIX-like systems
latest version: nemesis-1.4beta3.tar.gz
libnet-1.0.2a

Pakiet libnet:
./configure
make

sed -e 's/.*/#define VERSION "&"/' ./VERSION > version.h
gcc -O2 -funroll-loops -fomit-frame-pointer -Wall   -DHAVE_CONFIG_H -c src/libnet_resolve.c -o src/libnet_resolve.o
In file included from src/libnet_resolve.c:36:
include/libnet.h:87:8: missing terminating " character
include/libnet.h:89:50: missing terminating " character
make: *** [src/libnet_resolve.o] Error 1

Poprawilem plik(#error ".....")
make install
Zainstalowal sie poprawnie, teraz pakiet nemesis
./configure

   ERROR!  Libnet library not found, go get it from
   http://www.packetfactory.net/projects/libnet/
   or use the --with-libnet-* options, if you have it installed
   in unusual place

I kapa.... kombinowalem z parametrami --with-libnet-include=.... --with-libnet-library=.. i mialem inny komunikat, tylko nie wiem co wpisalem a komunikat sie gdzies stracil(cos z plikiem libnet.h)
Co robic?
A moze zna ktos jakies pewne pakiety tego programu, przetestowane?

# whereis libnet
libnet: /usr/lib/libnet.la /usr/lib/libnet.so /usr/lib/libnet.a /usr/include/libnet /usr/include/libnet.h /usr/man/man3/libnet.3 /usr/share/man/man3/libnet.3

//system slackware 10.2

0

ERROR! Libnet library not found

Wyraźnie pisze...

Nemesis korzysta z biblioteki libnet więc musisz ją doinstalować jeżeli jej nie masz</b>

0
piochu napisał(a)

ERROR! Libnet library not found

Wyraźnie pisze...

Nemesis korzysta z biblioteki libnet więc musisz ją doinstalować jeżeli jej nie masz</b>

No przeciez zainstalowalem ze stronki na ktorej jest ten program, cos mi sie zdaje ze ten ./configure od nemesisa cos szukac nie umie bibliotek

0

To mu pokaż właściwą ścieżkę do tej biblioteki, zamiast zadawać głupie pytania

0

sciezka sciezka, ale oprocz binarki biblioteki potrzebujesz jeszcze jej devele, czyli zazwyczaj pliki *.h, zeby jej kompilator w ogole mogl uzyc

0

Czemu nie zainstalujesz z pakietow binarnych? Nie wiem jak to wyglada to w Slackaware bo nie uzywam, ale w repozytorium Debiana jest ta sama wersja, ktora probujesz kompilowac, a przy instalacji automatycznie dociaga wszystkie zaleznosci, takze to nieszczesne libnet.

Jezeli dla twojego distro nie ma pakietow, a nie umiesz kompilowac programow, moze lepiej zmien na inne zamiast szarpac sie tak jak teraz?

0
othello napisał(a)

Czemu nie zainstalujesz z pakietow binarnych? Nie wiem jak to wyglada to w Slackaware bo nie uzywam, ale w repozytorium Debiana jest ta sama wersja, ktora probujesz kompilowac, a przy instalacji automatycznie dociaga wszystkie zaleznosci, takze to nieszczesne libnet.

Jezeli dla twojego distro nie ma pakietow, a nie umiesz kompilowac programow, moze lepiej zmien na inne zamiast szarpac sie tak jak teraz?

Kompilowac umiem bo sam pisze programy, ale mniejsza z tym.
po prostu nemesis sie ciagle czepia nawet jak podam mu sciezki do libneta, instaluje ta wersje co sam nemesis chce.
Szukalem na necie i wszyscy z tym problemy maja i nie znalazlem jeszcze rozwiazania. Binarek nie ma.
Sciagalem tez ze stronki source forge "The Nemesis Project" i tez dolaczony jest libnet w zipie. Libnet sie instaluje, a nemesis sie czepia.

0

Binarki sa, tyle ze jak widac dla Slackware nie ma, np do Debiana http://packages.debian.org/sid/nemesis

W sumie z tego co napisales wynika ze albo configure jest zwalony albo to libnet nie zainstalowalo ci sie tak jak trzeba, sprobuj ldconfig moze cos pomoze.

A jak nie to zrob wlasny makefile, skompiluj i wsio - jezeli zajmowales sie programowaniem w linuksie, to wiesz jak to zrobic.

Na upartego owe libnet nie musi byc wcale zainstalowane, wystarczy miec libnet.a skompilowany statycznie i mozesz sobie dolinkowac, a includy wrzucic do source od nemesis.
Albo wrecz skompilowac te 2 rzeczy razem, co tez nie powinno sprawic problemu

0

jeszcze ldconfig

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1