[Hardware] czy jest to dobry sprzęt?

0

Planuję kupić jeszcze jeden komputer i ostatnio, spacerując po sklepach natknąłem się na taki zestaw, a nie znam się na sprzęcie :
ZESTAW AMD DE LUXE AM2
Procesor AMD Athlon X2 3800+ Dual Core BOX s.AM2
Płyta główna AM2 Nforce4 (Pcx/Dz/Sata/LAN/Raid/DDR2)
Pamięć 1 GB DDR2
Dysk twardy 250 GB WD SATAII
Napęd nagrywarka DVD LG
Karta graficzna ATI Radeon X800GT 256DDR3/256bit PCI-E
obudowa ATX+
Cena : 1700 zł.

Czy ten komputer jest dobry dla osoby, która niezbyt często gra ?. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.</quote>

Edit: Mam jeszcze jedno pytanie, co do dysku. Kumpel kupił od nich kompa, który również ma 250 GB. Ale XP Widzi mu tylko 110 :D. Znajomy zadzwonił do sklepu i zapytał dlaczego tak ma i sprzedawca powiedział mu, że musi zainstalować Service Packa 2. Jeśli ja używam Linuksa(Slackware 11.0) to czy będę miał podobny problem z dyskiem?.

0

Będzie śmigał.

0

Moda na relatywnie wybujałe oznaczenia procesorów AMD pozostaje żywa. Athlon 64 3800+ jest w rzeczywistości taktowany zegarem 2400MHz.

A co z tym, czy jest to prawdą ? :O.

0

Tak naprawdę to MHz nie mają za wiele wspólnego z wydajnością. To mówi, że procek może tyl na sekundę ale czy aplikacje generują tyle zdarzeń aby to wykorzystać? Podczas normalnej pracy mam użycie procka około 10%. Cały knyf polega na tym jak szybko procek przetwarza jedną instrukcję. Z tego co wyczytałem to masz Duo Core. Tak więc powtarzam. Będzie śmigał. Ja mam Celerona D310, Seagate 80GB ATA, 1GB Ram DDR w dualu, GeForce 5200FX. Wiadomo FarCry na max detalach tnie, ale jeśli chodzi o pracę z aplikacjami AutoCad, Office, BDS, SolidWors, PhotoShop, śmiga aż miło. Co do gier. Jak chcę zagrać to biorę starocie (colin 4, rainbow six) i też śmiga. Powiem więcej. Przerost formy nad treścią mam.

0
Matik napisał(a)

Czy ten komputer jest dobry dla osoby, która niezbyt często gra ?. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Nie. Będzie zbyt mocny, a moc kosztuje.. No chyba, że cię stać. Ja bym dorzucił jeszcze 1GB RAM dla wygodnej pracy, ale to łatwo później rozbudować.

0

Ja bym zmienił kartę na GF bo ATI z nForcem nie bardzo. Sam mam płytę M2N4-SLI i kartę ATI X1600 Pro i żałuję... Już wolałbym GeForce 7600GT...

0

A czy ta karta nie jest już trochę przestarzała ?. Skoro ty masz x1600, a tam jest x800 to raczej ma swoje "lata" ? .

0

Moda na relatywnie wybujałe oznaczenia procesorów AMD pozostaje żywa. Athlon 64 3800+ jest w rzeczywistości taktowany zegarem 2400MHz.

Całkowita bzdura.

Do autora: słuchaj wszystko zależy do czego ten komputer ma być używany. Napisałeś, że nie grasz w gry za często - karta zatem może być słabsza na rzecz 2 GB Ram i większgo dysku. Natomiast jeśli chcesz grać w gry - to inwestuj w karte. Po co ci 256 bit karta PCI-E do MS Worda czy C++ ??

Ja bym zmienił kartę na GF bo ATI z nForcem nie bardzo. Sam mam płytę M2N4-SLI i kartę ATI X1600 Pro i żałuję... Już wolałbym GeForce 7600GT...

Tak się składa, że mam Athlon X2 3800+ am2 + 7600 GT + 2 GB RAM DDR II 800 Mhz (takie gry jak FEAR, Stalker, czy Company of Heroes chodzą idealnie na 1280x1024 wszystko na ULTRA MAX + wygładzanie AAx16.

0

Jeszcze możesz posprawdzać czy ten sprzęt będzie Ci działał na linuxie. Nawet jeżeli teraz go nie używasz to może w przyszłości będziesz chciał, a wtedy mogą pojawić się problemy ze sterami. Ja bym cię odradzał nforce. Co prawda 4 nie mam ale z 2 była kupa problemów z dźwiękiem na linuxie. Podobnie z kartami ATI.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1