[Hardware] Kupno laptopa

0

Witam!
Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna laptopa(i tak dopiero kupię go tak gdzieś na boże narodzenie)... Czy ktoś informuje ile gdzieś będzie kosztował taki laptop:
Procesor: Intel Core 2 Duo 2 GHz
Stan Nowy
Ram: 1024mb ram DDR2
Karta grafiki to minimum GeForce7600Go
Bateria tak żeby trzymała z 3godz
Matryca 15.4
Dysk twardy: 100gb
Złącza
Złącze PCMCIA typ I, typ II
Złącze Express Card
Bluetooth
Czytnik kart pamięci
Wi-fi
No i tyle chyba z najwarzniejszych spraw
Aha i ile to staniej tak gdzieś do końca roku.
Pozdrowienia Dark devil150

0

Zależy od firmy. Notebooki DELL-a (bez wątpienia, firma z górnej półki) będą gdzieś tak w cenie 12 - 13 tys. zł. Możesz się zdecydować na używany, to zaoszczędzisz parę tysiaków. Jak komputer był właściwie traktowany to będzie chodzic "prawie jak nówka" ;] ;]

0

Ja mam (od może miesiąca) nówkę, Compal HEL80 (Toshiba OEM). Prawie identyczne jak powyższy tylko ma 2GB RAM, 120GB HDD, IRDA oraz wszystko co powyżej i ma jeszcze dodatkowo też czytnik linii papilarnych; ekran widescreen, bateria trzyma ponad 2 godziny.

Z fakturą i Windows XP Pro za trochę ponad 5000zł.

0
#Skorpion# napisał(a)

Zależy od firmy. Notebooki DELL-a (bez wątpienia, firma z górnej półki) będą gdzieś tak w cenie 12 - 13 tys. zł.

Bez jaj, tyle zer za taką konfigurację? Niewątpliwie DELL to jedna z najlepszych marek ale ich komputery wcale nie są aż tak drogie. Powiem więcej, moim zdaniem jest to jedna z firm, która produkuje maszyny o wysokiej jakości za przystępną cenę. Inne firmy np. HP, Asus, Acer itd. też robią fajne laptopy ale żeby kupić od nich coś dobrego, to trzeba wpierw co nieco wydać.

Swojego czasu siedziałem na HP, który, jak już tu wspominałem na tym forum, rozpoczął autodestrukcję od gniazda zasilania. Znajomi z roku ostatnio zainwestowali w produkty Toshiby i jak na razie są zadowoleni. Teraz używam ASUSa i już na początku udało mi się troszke na niego powkurzać.

Przede wszystkim podczas wybierania laptopa powinieneś zwrócić uwagę na wtyczkę zasialania podpinaną do maszyny. Dobrze by było gdyby była zakrzywiona, a sam kabel niezbyt gruby, ponieważ jak już wspominałem wcześniej, może to doprowadzić do "wyrobienia" gniazda zasilania. Druga sprawa to karta WiFi. Większość montowanych w laptopach to jakieś Broadcomy i inne, że się tak wyrażę, syfy. Odradzam Ci inwestowanie w sprzęt, który ma w sobie kartę WiFi Intela. Intel posiada jakiś błąd w sterownikach / chipsecie, który w niektórych momentach powoduje zrywanie połączenia, wyłączenie karty lub ogólnie uniemożliwia korzystanie z niej. Jeżeli spodziewasz się sprzętu z GForcem to najlepiej przygotuj dodatkowy 1000 zł, bo z reguły dobre firmy za niską cenę montują w swoich maszynach karty Intelowskie.

BTW rozumiem, że sprzęt ma być dla grafika?

0
#Skorpion# napisał(a)

Notebooki DELL-a będą gdzieś tak w cenie 12 - 13 tys. zł.
hahaha, dobre :D

Wytłuściłem moją konfigurację.

Dark devil150 napisał(a)

Procesor: Intel Core 2 Duo 2 GHz
Procesor: Intel Core Duo 1.66GHz
Stan Nowy
Stan Nowy
Ram: 1024mb ram DDR2
Ram: 2048MB ram DDR2
Karta grafiki to minimum GeForce7600Go
Karta grafiki Ati Radeon X1300 <font size="1" color="gray">[gierki typu GuildWars czy Heroes of Might & Magic V śmigają aż miło]</span>
Bateria tak żeby trzymała z 3godz
Bateria trzyma nawet 6h przy przygaszonym wyświetlaczu i wyłączonych WiFi i Bluetooth - a mam dwie :>
Matryca 15.4
Matryca 15.4" [1680x1050 px]
Dysk twardy: 100gb
Dysk twardy: 120GB
Złącza
Złącze PCMCIA typ I, typ II
Złącze PCMCIA - jakieś jest, nie znam się jaki typ - nie używam
Złącze Express Card
Złącze Express Card - nie wiem co to, nie znam
Bluetooth
Bluetooth
Czytnik kart pamięci
Czytnik kart pamięci - standard - wsio bez CF
Wi-fi
Wi-Fi
Jaki to sprzęt? Oczywiście wspomniany Dell [konkretnie: Inspiron E1505] - w życiu bym nie zamienił go na inną firmę, a sporo już się bawiłem innymi notebookami - Dell ma w mojej opinii niezachwianą pozycję lidera.
Koszt? $1400 [należy pamiętać o tym, że mam 2 baterie 85Wh]

12tys PLN Skorpiona to jakiś żart ;-)

CyberKid napisał(a)

Odradzam Ci inwestowanie w sprzęt, który ma w sobie kartę WiFi Intela. Intel posiada jakiś błąd w sterownikach / chipsecie, który w niektórych momentach powoduje zrywanie połączenia, wyłączenie karty lub ogólnie uniemożliwia korzystanie z niej.
Ja mam kartę Intela (WiFi + BT) i przy codziennym używaniu WiFi od pół roku nigdy nie miałem problemów, żadnych zerwanych połączeń.
Problemy natomiast są z BT. Myszka na BT w całkowicie losowych momentach [od kilku minut do kilku dni] nagle przestaje reagować - wymagany jest restart karty BT lub (znów losowo) ponowne odszukanie myszki i jej podłączenie. Jednak szukając na google problemu znalazłem tysiące identycznych problemów - zawsze karta BT [firmy różne] i myszki - rozwiązań brak. Ponoć jakiś błąd techniczny w samym Bluetooth. To jest bardzo wkurzające. Jak na razie jedyny mankament.

Jeszcze kilka uwag użytkowych na temat tego modelu w porównaniu z innymi firmami.

Ogromny plus: złącza na słuchawki z boku a nie z przodu - używam kompa w podróżach [pociąg, samochód, samolot] i widzę, że to rzeźnicko ważna sprawa!
Do tego z przodu przyciski "multimedialne" - czyli głośność, play, stop, etc.. taka prosta rzecz, a tak przydatna, że nie wyobrażam sobie już bez tego kompa. Szybki dostęp do głośności + włączenie domyślnych "global hotkeys" w Winampie i jest miodzio. Czasem tylko zdarza się paskiem głośność zmienić ;)

Do tego elegancko rozłożona mapa termiczna - nie grzeje nam po łapach tylko w kolana jak już.

I rozkład klawiatury w końcu sensowny! O co trudno w notebookach. Czyli jeden klawisz Win [po grzyba dwa dają czasem?!] oraz praktycznie nieużywany klawisz "menu" wywalony na górę, nie przeszkadza i nie skraca spacji. No i CTRL po lewej, a nie jak czasem, tam siedzi Function [zgroza!!].
Należy uważać na Toshiby - bardzo wiele modeli nie ma prawego Alta przez co pisanie polskich znaków diakrytycznych to KOSZMAR.

Do tego dochodzi najlepszy touchpad, jaki używałem - a kilka ich było - bardzo konfigurowalny.

No.. to takie parę słów od ponad półrocznego i zadowolonego usera.

0

a oto moja konfiguracja

Dell Latitude D820

Procesor: Intel Core 2 Duo 2,16 GHz
Stan Nowy
Ram: 2048MB ram DDR2/667Mhz
Karta grafiki to GeForce7300 512 mb
Bateria trzyma około 6h, mam dwie
Matryca 15.4" [1680x1050 px]
Dysk twardy: 120GB/7200rpm
Złącze PCMCIA typ I, typ II
Złącze Express Card
Bluetooth
IRdA
Czytnik kart pamięci
Wi-Fi

dodatkowo: D-Dock

Windows XP prof.

Cena: 13.200 (brutto)

0
#Skorpion# napisał(a)

12tys PLN Skorpiona to jakiś żart ;-)

http://allegro.pl/item180286409_dell_xps_m1710_core_duo_2_16_ghz_warszawa.html
http://allegro.pl/item180285625_xps_m2010_core_duo_1_83_ghz_20_1_warszawa.html
To drugie to jakiś kosmos a nie notebook, a ten pierwszy? Chyba koleś źle przecinek postawi. Z resztą widać jaki tłum kupujących. Jakaś farsa za tyle kompa kupić, na głowę trzeba upaść :|

0
Marooned napisał(a)

To drugie to jakiś kosmos a nie notebook, a ten pierwszy? Chyba koleś źle przecinek postawi. Z resztą widać jaki tłum kupujących. Jakaś farsa za tyle kompa kupić, na głowę trzeba upaść :|

Wydaje mi się, że cena w tym wypadku jest ściśle uzależniona od rozmiaru matrycy. Im więcej cali tym więcej PLN :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1