Czemu Polska tak słabo into data science i jak to zmienić?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-28 20:55
0

Liczba ofert pracy związanych z uczeniem maszynowym w londynie jest 2000 razy większa niż w warszawie. W warszawie są to praktycznie tylko oferty z międzynarodowych korporacji. Jeśli chodzi o startupy sytuacja wygląda tak: https://becominghuman.ai/the-[...]artups-of-europe-7360b2ce1df9 (kijowo). Pytanie co nie zagrało tym razem, jak to zmienić, gdzie leży problem, czemu zawsze drudzy.

Moim zdaniem osobiście, wydziały typu "analiza danych" zaczęły powstawać w polsce zbyt późno (okolice 2017 roku). Gdyby uczelnie zaczęły promować tą branżę wcześniej, zaczęłyby się jakieś meetupy, startupy, konferencje, wymiany studenckie, zagraniczne korpo na kampusach i impreza zaczęłaby się kręcić. A mamy rok 2019 i polskie uczelnie (dosłownie chyba 3 na ten moment) zoorientowały się że w ogóle takie coś istnieje, jest z tego kasa i warto zrobić kierunek ( o jakieś 5-10 lat za późno)

edytowany 2x, ostatnio: aurel, 2019-03-28 23:28
Bożesz, po jakiemu jest ten temat? - Freja Draco 2019-04-03 01:19

Pozostało 580 znaków

2019-03-28 23:21
5

Pomyśl o pozytywach - przynajmniej możemy pochwalić się teologią jako dziedziną naukową!

Pozostało 580 znaków

2019-03-28 23:24
0

Bycie kilka lat za resztą w magiczny sposób się nie przeskoczy ;)

Pozostało 580 znaków

2019-03-29 00:45
2

Pytanie czy to całe 'data science' w praktyce potem nie okazuje się klepaniem SQLi


Spring? Ja tam wole mieć kontrole nad kodem ᕙ(ꔢ)ᕗ
W polszy tak - machineko 2019-03-29 00:49
nie tylko w Polsce pod medialnymi hasłami sprzedaje się chałupniczą pracę - danek 2019-03-29 00:50

Pozostało 580 znaków

2019-03-29 00:49
0

Ofert jest malo bo polska to centrum outsourcingu a machine learning wola trzymac u siebie

Pozostało 580 znaków

2019-03-29 00:55
2

To tak tylko przypomnę ;)
img


Spring? Ja tam wole mieć kontrole nad kodem ᕙ(ꔢ)ᕗ

Pozostało 580 znaków

2019-04-03 00:21
0

i jak to zmienić?

Nie da się raczej. Chyba, że pracą u podstaw. Sam możesz założyć firmę, stworzyć własne biura rozwojowe i wykorzystywać ML :-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0