Arduino. Odczyt portu COM rs232 w javascript

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-08 18:18
0

Witam,

chcę napisać program który odczytuje dane z portu szeregowego COM w języku javascript.
Arduino wysyła dane na port przy pomocy funkcji Serial.println(); , dane są bez problemu odczytywane w "monitorze portu szeregowego" ale nie mam pojęcia jak przesłać je do javascriptu aby móc je wykorzystać w przeglądarce.

Posiam Arduino Lenoardo, które jest podłączone z komputerm przez port USB
system operacyjny: Windows 8.1 / Ubuntu 14.04

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
leon

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 10:58
0

W samym JS raczej tego nie zrobisz, potrzebujesz jakiegoś webserwisu w języku, który umożliwia korzystanie ze sterownika portu szeregowego.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 11:04
2

https://github.com/voodootikigod/node-serialport

Pozostało 580 znaków

2015-09-23 14:07
Pijany Kot
0

By odczytać dane w przeglądarce na PeCecie musiałbyś zainstalować serwer Javy [skrypty javy - pliki js - nie wykonują się w przeglądarce, a na serwerze. W dodatku najczęściej js-y są jedynie rozwinięciem PHP].
Gdybyś zapragnął podglądać dane w przeglądarce z serwera zewnętrznego, to już jest wyższa szkoła:)
Przerabiałem ją niedawno.
Adruino odczytywało temperatury z 2 czujników DS18B20 i przez Shield Ethernet WizNet5100 co 60s wysyłało na darmowy serwer.
Serwer zawierał jedynie 6 podstron z różnymi typami wizualizacji bazy danych [wykresy porównawcze, zestawienia w tabelach, podgląd aktualnych wartości za pomocą JQuery i JSON].
Ciekawostką jest fakt, że odczyt temperatur zajął dosłownie 60 linijek kodu w Arduino IDE, natomiast te kilka stron na serwerze wraz z oprawą graficzną i pozycjonowaniem zajęły mi jakiś miesiąc pracy i w sumie ponad 100 plików na serwerze. Więc nie wiem czy taka zabawa się opłaca, tylko dla zabawy...

Host Javy != Host JavaScript - Demonical Monk 2015-09-26 01:29
"W dodatku najczęściej js-y są jedynie rozwinięciem PHP" - nie, nie są. Przynajmniej w tym momencie czasu JS jest używany w setkach dziwnych rzeczy. - Ktos 2015-09-27 13:20

Pozostało 580 znaków

2015-10-07 01:01
Bendnarecki
0

Kup jakiś najtańszy moduł do arduino do obsługi eternetu np ENC28J60 i tyle.
Obsługwać dane hookując port szergowy to wyższa szkoła jazdy ale pewnie są gdzies na necie source, poza tym nie wiem czy COM nie działa na przerwania IN a nie INT , jak na przerwaniach IN to musiałbyś mieć uprawnienia Ring (kernela) a nie Roota który jest warstwe wyżej.

Na pewno łatwiej jest napisać oprogramowanie pod arduino które zamiast wysyłać dane do komputera przez COM-a, a już ma w swojej pamięci je zapisane ty tylko wysłał byś je przez ethernet na dysk na którym masz apache. Nie zwracaj uwagi na monitor interfejsu COM, bo to co do niego trafia już jest w pamięci mikrokontrolera Ty wysyłaj przez ethernet, jakiś moduł Wi-fi
Po prostu wyciągasz dane z PINów które Cię interesują przecież jak masz płytke stykową to możesz sobie z konkretnego PINu czytać out-put
a następnie przekazać to przez Wi-Fi prosty pakiet TCP to załatwi
Na kompie uruchamiasz np serwer apache z obsługa php skrypt PHP wczytuje zawartość tego pakietu np przez fsockopen
Bo to co wyślesz z arduino przez Ethernet automatycznie z warstywy fizycznej dla twojego PC staje się warstwa aplikacji z perspektywy serwera apache, bo system to sam obrobi a tak to sam bys musiał obsłużyć port COM dużo zachodu.
a dane które przyjmie socket PHP możesz dowolnie obrobić przetwarzając na JS jak Ci się tylko podoba i nie potrzebna Ci jest żadna Java choć można to zrobić na wiele sposobów

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0