Budowanie aplikacji, testy oraz deploy aplikacji na VPS

0

Cześć. Wahałem się czy zakładać ten wątek ale może przyda się wielu innym osobom.

Jest wiele artykułów jak pisać aplikacje, jak robić pewne rzeczy z dockerem ale nie udało mi się znaleźć obszernego materiału, który pokazałby cały proces. Np. git clone symfony demo app, budujemy obraz dockerowy, uruchamiamy aplikację na środowisku testowym i puszczamy testy, gdy wszystko jest ok robimy deploy na VPS (czyli chyba uruchamiamy obraz na VPSie?).

Oczywiście wiem jakie kroki należy wykonać (co opisałem) ale chodzi mi o poprawne podejście do tematu, best practices.

Nasuwa mi się kilka pytań.

  1. Czy aplikacja na środowisko testowe powinna być już uruchamiana w formie obrazu dockerowego? Co jeśli nie przejdzie testów? Wtedy niepotrzebnie otagowaliśmy obraz i zrobiliśmy push do docker huba.
  2. Jak wdrożyć taką aplikację na VPS? Przecież muszę to jakoś uruchomić, pod jakimś adresem (przyjmijmy, że to apka webowa)
  3. Co ze zmiennymi środowiskowymi? Jak to rozbić na środowisko testowe oraz produkcyjne?
  4. Czy VPS powinien zawierać zmienne środowiskowe czy jednak uruchamiając docker run przekazujemy te zmienne z jakiegoś innego miejsca?
  5. Co z bazą danych w przypadków testów, jak zdefiniować to w docker compose że do testów jest jednak baza, a żeby na serwer produkcyjny jednak nie leciał container z bazą danych.

Pytania wydają się banalne ale nie pracuję jako devops, a chcę "załatać" moje braki w wiedzy (tak, wiem że to podstawy).

Thank you for the mountain ;)

0

Tematyka, którą poruszasz jest dość szeroka i raczej nikt Ci tego nie będzie opisywał.
Choć nigdy nie używałem dockera bo od wielu lat korzystam z VMWare i ProxMox'a to widzę, że w sieci jest ogrom materiałów na ten temat poczynając od blogów na kilkugodzinnych filmach kończąc.
Myślę, że powinieneś od tego zacząć.

0
katakrowa napisał(a):

Tematyka, którą poruszasz jest dość szeroka i raczej nikt Ci tego nie będzie opisywał.
Choć nigdy nie używałem dockera bo od wielu lat korzystam z VMWare i ProxMox'a to widzę, że w sieci jest ogrom materiałów na ten temat poczynając od blogów na kilkugodzinnych filmach kończąc.
Myślę, że powinieneś od tego zacząć.

Wiesz, czytałem ale tak jak mówisz... są tego tony. Chciałbym w końcu trafić na coś w stylu "Devops/Docker for backend developers" gdzie znajdę informacje jak mam coś zrobić od początku do końca. Ale dzięki za twój wkład :)

0
  1. Raczej tak, bo chcemy testować coś możliwe najbardziej zbliżonego do finalnej wersji produkcyjnej. Obraz można skasować jeżeli nie będzie już potrzebny.
  2. Częściowo automatyzację wdrożenia na VPSie masz opisaną tutaj: https://maximorlov.com/automate-your-docker-deployments/
  3. Zmienne środowiskowe możesz podawać w odrębnych plikach docker-compose.yaml
  4. Możesz przez docker-compose albo oksryptować uruchomienie kontenera i tam przekazywać.
  5. Zależy od konkretnego obrazu, ale w formie zmiennych środowiskowych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1