Zmapowany dysk - jaka ścieżka sieciowa.

0

Mam Literę dysku i potrzebuje sprawdzić czy dysk jest zmapowany czy fizyczny jeśli zmapowany to jaka jest ścieżka do niego. Jakie potrzebuje użyć funkcje ?

Przykład :
Zmapowany
Z:\Gry\test.txt
Fizycznie jest :
C:\INNE\DARMO\GRY\test.txt

Dzięki z góry za odpowiedzi.

0
Misiekd napisał(a)

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/fileio/fs/getdrivetype.asp

SUPER !!! Do zamknięcia tematu dołoże co znalazłem jeszcze :
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/fileio/fs/getvolumepathname.asp

getdrivetype
getvolumepathname
For example, assume that you have volume D mounted at C:\Mnt\Ddrive and volume E mounted at C:\Mnt\Ddrive\Mnt\Edrive. Also assume that you have a file with the path E:\Dir\Subdir\MyFile. If you pass the "C:\Mnt\Ddrive\Mnt\Edrive\Dir\Subdir\MyFile" string to GetVolumePathName, it returns the path "C:\Mnt\Ddrive\Mnt\Edrive".

Niestety powyższe zachwycenie nie działa :(

Getdrivetype działa ale getvolumepathname nie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
W MSACCESS jak daje się hyperlink to aplikacja zamienia z literki zmapowanej na lokalizację docelową w sieci jeżeli ta aplikacja to potrafi to delphi chyba również ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1