forma w formie

0

witam ! mam problem bowiem w chwili obecnej w mojej aplikacji gdy nacisne przycisk wyswietlana jest nowa forma ja natomiast chcialbym aby ta nowa forma wysietlana byla na formie glownej np w groupboxie (mialo to by dzialac na zasadzie aktualizacji groupboxa) jednak nie wiem jak mam to wykonac :/ Czy moglbym Was forumowiczów prosic o pomoc ? Posiadam delphi 2005

0

ale chcesz wyświetlić nową formę czy zmienić zawartość groupboxa?

0

PO NACISNIECIU PRZYCISKU MA SIE ZMIENIC ZAWARTOSC groupboxa. Samo pokazanie po kliknieciu juz mam ale chce aby po kliknieciu w inny przycisk na tej samej formie glownej zaktualizowal sie groupbox i pokazywal inna zawartosc wszystko na formie glownej - zmienia sie zawartosc samego groupboxa po klikaniu w inne buttony i nie wiem jak to zrobic :/

kolejny problem to to ze forma ktora wkleilem do formy glownej nie pokazuje niczego w elemencie dbgrid, mam wszystko powiazane aplikacja sie kompiluje ale przy jej odpaleniu wywala blad :/ kurde juz dawno sie nie siedzialem w delphi i tak to jest :/ Prosze o pomoc

0

Witam.
Formę możesz zadokować w GroupBoxie za pomocą ManualDock (jeśli o to chodzi), np:

Form2.ManualDock(GroupBox1)

a Form2 najlepiej zrób Align na alClient;

Co do błędu to napisz chciaż co to za błąd.

0

Jest coś takiego jak ramki(File->New->Other->Frame). Wsadzasz co chcesz w takiej ramce a potem wrzucasz na główną formę komponent TFrame i wskazujesz utworzoną ramkę.

0

ok dzieki wyprobuje , kolejnym problemem ( opisanym predzej) to to ze bde sypie mi komunikat 11011 czy cos takiego w kazdym razie chodzi o "PATH NOT FOUND" wszystko rozumie nie znajduje sciezki ktora...Istnieje ! po prostu baza mi sie rozjezdza. Dziwne bo jak nie tkne tej formy ktora zawiera baze to jest ok jak tylko chce ja edytowac podaj path not found

0

wartałoby się zastanowić czy podajesz ścieżkę względną czy bezwzględną. jeżeli względną to może być sytuacja że bde stosuje w tym momencie ścieżkę względną ale od przestrzeni (workspace) jakie jest nadane w delphi

0

tak czy inaczej mysle ze jesli pliki o ktore sie "upomina" bde sa w katalogu z ktorego bde chce je pobrac t mysle ze powinno byc ok a tak nie jest. Szkoda z w wyswietleniu tego komunikatu nie jest podana pelna sciarzka pod jaka szuka bde tych plikow, sciezke podaje taka C:/.../dane/TranSzcz.DB :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0