Forma na formie i niedziałające edity

0

Witam

Mam utworzone 2 formy jedna główna oraz forma logowania. Głowna forma jest rozmiaru pulpitu, a forma logowanie uruchamiana jest w momencie wlaczenia programu i forma glowna jest dla niej rodzicem.

czyli:

Logowanie.Parent:=main;

W tym problem ze edity które znajdują sie na formie logowanie są nieaktywne, tzn nie mozliwe jest postawienie kursora za pomocą myszki. Jedynie mozna pomiedzy nimi przechodzic TABulatorem.

Bede wdzieczny za pomoc!

Pozdrawiam.

0

Mi poniższy kod działa. Nie nadawaj parenta formatce to wszystko powinno być ok, bo jak nadaje się Parenta
w tym przypadku to formatka się nie pokaże i aplikacja "wisi". A poniższy kod powoduje że formatka służąca
do logowania pokazuje się przed głowną. Tak jest nawet lepiej. Jeżeli chcesz uzyskać inny efekt to raczej byś
mysiał w pliku projektu dodać tworzenie formatek, ale pewności nie mam jak uzyskać taki efekt dokładnie ;/

var
  Logowanie : TForm;
  Edit1, Edit2 : TEdit;
begin
  Logowanie := TForm.Create(MainForm);
  Edit1 := TEdit.Create(Logowanie);
  Edit1.Parent := Logowanie;
  Edit1.Top := 10;
  Edit2 := TEdit.Create(Logowanie);
  Edit2.Parent := Logowanie;
  Edit2.Top := 40;
  Logowanie.ShowModal;
end;
0

wszystko sie pokazuje tylko ze edity nie dzialają, Twoj sposob odpada, muszę miec forme na formie. Ta druga forma musi sie tylko poruszac w obrębie formy glownej.

0
darrrrek1 napisał(a)

[...]edity które znajdują sie na formie logowanie są nieaktywne, tzn nie mozliwe jest postawienie kursora za pomocą myszki. Jedynie mozna pomiedzy nimi przechodzic TABulatorem.

a faktycznie! dziwne...
ale uzyj tego:

windows.SetParent(FormaLogowania.Handle, form1.Handle);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1