Instalacja TBX z setkami bledow

0

Witam wszystkich

Od baaaaaaaaaaaaardzo dawna usiluje zainstalowac na Delphi 6.0 Professional rozszerzenie do pakietu Toolbar 2000 o nazwie TBX. Wiele osob z tego co widzialem pisze o TBX (ze istnieje) i az sie dziwie, ze nikt nie zglasza zadnych bledow przy jego instalacji. Wlasnie to jest moj problem - mimo, ze postepuje dokladnie zgodnie z instrukcja przy probie skompilowania jakiegokolwiek programu z TBX (chocby demo z tego pakietu) wyskakuja setki bledow. Czesc z nich odnosi sie do zle zadeklarowanych funkcji, czesc do zle podanych parametrow (np powinno byc Widestring a nie string w wielu funkcjach) itp. itd.

No i moje pytanie - czy ktos KIEDYKOLWIEK zainstalowal ten pakiet bez problemow? I czy dal rade go uzywac? Jesli ktos ma pozytywne doswiadczenia w tej mierze albo ma dostep do POPRAWIONYCH zrodel TBX bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, linki itp.

BTW - wyszukiwarka na 4programmers jest dziwna :)

RK

0

trzeba dopasować wersję TB2k i TBX do siebie

ToolBar2k 2.1.6
Patch for TB2k 2.1.6
TBX 2.1 beta 1
Dodatki i skórki

u mnie ten zestaw śmiga i nie było większych kłopotów przy instalacji. A instalujesz tak

  1. rozpakowywujesz do folderu docelowego TB2k
  2. rozpakowywujesz do folderu docelowego TBX
  3. aplikujesz patcha
  4. instaluejsz w Delphi TB2k
  5. instaluejsz w Delphi TBX
0

No wiec ja znam angielski i robie dokladnie tak. NIESTETY mam naprawde mase bledow z TBXa ktore nawet w pewnym momencie usilowalem naprawiac ale nie znajac calosci jest to ciezka i zmudna robota. Jeszcze raz powtarzam - mimo prob instalacji na roznych komputerach (ale na tej samej wersji Delphi) mam dokladnie te same efekty. Zadne deinstalowanie itp tez nie daje rezultatow... Co to moze byc?

0

Może to co powiem będzie głupie, ale napisz jakie to błędy. Ja używam od dawna TBX (i SpTBXLib) i nie mam żadnych problemów...

0

Czesc

No wiec wlasnie nie chcialem byc goloslowny i ponownie wzialem sie za instalacje TBX korzystajac z pakietow podpowiedzianych powyzej. Wczesniej instalowalem wszystko z najnowszych wersji oczywiscie dbajac o to zeby byly do siebie dopasowane i zeby zrobic patcha.

No i teraz najlepsze - przy instalacji powyzszych pakietow rowniez wystapily bledy. Konkretnie dotyczyly one deklaracji wlasciwosci i funkcji niektorych nowych klas pochodnych od klas z TB2K. Np. w TB2K w deklaracji funkcji DoEditText wystepuje zmienna NewText jako Widestring a w TBX string (zaleznie od wersji zreszta roznie :) ) i kilka podobnych. Poza tym niektore funkcje w TBX sa oznaczone jako override a nie ma ich w TB2K wiec kompilator sie burzy. Dotychczas bledow tego rodzaju wyskakiwalo mi tyle, ze brakowalo mi cierpliwosci by je wszystkie poprawic. Co ciekawe jednak - z pakietami powyzej wyskoczyly mi tylko 2 bledy! Dlatego tez postanowilem poprawic je recznie i teraz nawet mi :) dziala TBX! Dzieki za wszelka pomoc. Jakby co moge zgrac te dzialajace pliki i gdzies udostepnic moze sie komus przydadza...

R

0

Hmm mam jeszcze jedno pytanko.
Przy próbie odpalenia skryptu .vbs wyskakuje mi:

---------------------------
Host skryptów systemu Windows
---------------------------
Nie można znaleźć aparatu skryptów "VBScript" dla skryptu "C:\Program Files\Borland\Delphi7\Source\tbx\Patch\_Patch TB2k & TBX.vbs".

---------------------------
OK   
---------------------------

Skąd wziąć ten aparat skryptów?

0

A masz włączone blokowanie VBS?

0

Hmm w antyvirze czy gdzie? :)
Jeżeli tak to nawet przy wyłączonym jest to samo.

0

Zrób tak: odinstaluj wszystkie pakiety, które mają związek z TBX, TB2K, itp. Usuń wszystkie pliki TB2K i TBX. I albo przy pomocy tego co napisał Misiekd albo informacji z tej storny zainstaluj wszystko jeszcze raz. :)

0

od rana probuje juz tbx zainstalowac widac na d 2006 architect trial nie chodzi:/

0

A co ma do tego wersja Delphi? Z tego co wiem TB2k i TBX są kompatybilne z D2006...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1