delphi, postgresql, problem z zapytaniem

Odpowiedz Nowy wątek
2006-05-26 10:19
0

mam biblioteki zeoslib, pisze aplikacje klient serwer, dane wyswietlane sa za pomoca dbgrida, w tabeli mam pole din (data wprowadzenia rekordu do tabeli) jest to pole Timestamp, uzupelnia sie ono samo przy wprowadzaniu rekordu, chcialbym je wyswietlic na dbgrid'zie tylko ze, pole timestamp ma wartosc

2006-05-21 13:50:42.474747
oczywiscie nie interesuja mnie setne tysiecznych sekundy, wiec obcinam je za pomoca

select pole1, pole2, pol3, substring(din from 1 for 16) from tabela
i w tym momencie jest problem, bo w postgresie funkcja substring zwraca pole memo, dbgrid nie chce tego wyswietlic tylko w miejscu w ktorym powinna byc data pisze <memo>, gdy zmienie typ tego pola (w dbgrid'zie) to krzyczy ze ma nie poprawne pole, spodziewal sie stringa, a dostal memo, wiec problem lezy w postgresie, probowalem wymusic na postgresie zeby dal mi te dane jako varchar (taki string), robie to dodajac "::varchar" czyli otrzymujemy zapytanie
select pole1, pole2, pol3, substring(din from 1 for 16)::varchar from tabela
no i postgres ladnie to zapodaje, tylko ze pojawil sie kolejny problem, bo w zquery.sql.add dwokropek wpisujemy wtedy, gdy chcemy podac po nim zmienna, ktorej wartosc zostanie podstawiona w zapytaniu sql, czyli w moim przypadku to najzyczajniej nie dziala, probowalem zmienic wartosci komponentu zquery, ParmCheck na false, ale to tez nie pomoglo...

any idea?


Lardux

Pozostało 580 znaków

2006-05-26 10:46
0

witam!

select pole1, pole2, pol3, cast (substring(din from 1 for 16) as varchar) from tabela

i będzie ok w gridzie

Pozdrawiam

Janusz

Pozostało 580 znaków

2006-05-26 11:31
0

pomoglo, dziekuje :)


Lardux

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0