[PostgreSQL] Problem z zapytaniem 2in1

0

Mam powiedzmy tabelę w której są dwie kolumny A i B.
Zapytanie nad którym rozkminiam powinno znaleźć w tabeli rekord dla którego np. A=10 i jeśli znajdzie taki rekord to uaktualnić B do powiedzmy B=11. Jeśli natomiast w tabeli nie ma jeszcze rekordu dla którego A=10 to powinien zostać założony nowy rekord A=10, B=11.

Czy istnieje możliwość zrobienia tego w jednym zapytaniu??

Oczywiście można zrobić to na dwóch zapytaniach:
Najpierw SELECT * WHERE A=10 a następnie jeśli coś nam zapytanie zwróci to UPDATE a jeśli nie odnajdzie rekordu to INSERT:)

0

Czy istnieje możliwość zrobienia tego w jednym zapytaniu??

Nie, jeszcze nie zrobili instrukcji "scyzoryka" w SQL-u do wszystkiego i do niczego...

Czy mógłbyś mi zdradzić po co ma to się wykonać w jednym zapytaniu?

0

na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości

AdamPL żeby nie wysyłać dwóch - BTW można to zrobić w stored proc i będzie prawie to samo :p

0

Ok dzięki, czyli pozostawiam to w dwóch zapytaniach:-)

AdamPL tak jak napisał Misiekd po to aby nie wysyłać dwóch zapytań a jedno;-)

0

W takim razie zrób to w procedurze, jej wywołanie będzie w jednym zapytaniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1