[Delphi] pobranie rekordu z MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
zagadka
2006-04-04 12:50
zagadka
0

Jak pobrac jakiś rekord z bazy danych MySQL, która nie jest na lokalnym kompie. Znam do niej oczywiście hasło. Dane mogą być zapisane do zmiennej lub wyswietlone w jakimś komponencie (np TListBox).

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 13:13

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Zasadniczo tak samo jak z lokalnej bazy... Jeśli korzystasz z komponentów (np. ZeosLib) wystarczy zmienić Host na nazwę hosta lub IP kompa na którym jest ta baza.

Pozostało 580 znaków

zagadka
2006-04-04 13:22
zagadka
0

Korzystałem z komponentów z palety dbExpress i nie chce się połączyć z bazą. Kiedyś ktoś powiedział, że program może połączyć się tylko z lokalną bazą MySQL.

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 13:27

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

ZeosLib i po sprawie


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

zagadka
2006-04-04 13:59
zagadka
0

Użyłem tych samych komponentów (paleta dbExpress) tylko łączyłem się z bazą na innym serwerze (yoyo.pl) i poszło elegancko. Oznacza to, że akurat z tamtą bazą (serwer opoka.org.pl) nie mogę się połączyć?, czy wystarczy coś włączyć?. Może libmysql.dll nie taki? Dane na pewno podałem dobre.

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 14:02

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Możliwe na na yoyo.pl mają starszą wersję MySQL z którą dbExpres sobie radzi. Sprawdź ZeosLib.

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 14:04

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
zagadka napisał(a)

Użyłem tych samych komponentów (paleta dbExpress) tylko łączyłem się z bazą na innym serwerze (yoyo.pl) i poszło elegancko. Oznacza to, że akurat z tamtą bazą (serwer opoka.org.pl) nie mogę się połączyć?, czy wystarczy coś włączyć?. Może libmysql.dll nie taki? Dane na pewno podałem dobre.

a może trzeba by się dowiedzieć, czy do tej bazy można podłączyć się z zewnętrznych adresów :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0