[Delphi] Pobranie nazwy zmiennej

0

Witam

Czy da się pobrać nazwę zmiennej jakiegoś typu?

np.

type
  Tcos = record
  end;

var
  cos: Tcos;

function Get(cos: Tcos): String;
begin
  //i tutaj pobrac nazwe zmiennej 'cos' zeby wyswietlic np. na ekranie
end;
0
drumers napisał(a)

Witam

Czy da się pobrać nazwę zmiennej jakiegoś typu?

np.

type
  Tcos = record
  end;

var
  cos: Tcos;

function Get(cos: Tcos): String;
begin
  //i tutaj pobrac nazwe zmiennej 'cos' zeby wyswietlic np. na ekranie
end;

za cholere nie rozumiem ...
czyli co powinna zwrócić funkcja?

0

Źle napisałem pytanie. [wstyd]

type
  Tcos = record
  end;

var
  Nazwa1, Nazwa2, Nazwa3: Tcos;

function Get(cos: Tcos): string;
begin
  //i tutaj pobrac nazwe zmiennej podanej do parametru funkcji 
end;

//wywołuję funkcję np. ze zmienną 'Nazwa1'
begin
  Get(Nazwa1);  //funkcja powinna zwrócić 'Nazwa1'
end;
0

wątpie, żeby idało Ci się coś takiego zrobić. A tak BTW to po co Ci coś takiego?

0

Zmienne proste po kompikacji nie mają nazw - jedynie odpowiadają obszarom pamięci czy też wartościom w nich zapisanym.

0

Jeśli bardzo mocno chcesz zrobić coś takiego (choć nie potrafię znaleźć zastosowania dla takiej aberracji) to skoro zmienne są tego samego typu i są rekordami, to dodaj do rekordu pole nazwa i wypełniaj je nazwą zmiennej, wówczas odwołując się cos.nazwa - masz nazwę. Rozwiązanei tylko do przykładu, nieeleganckie ale z drugiej strony jest zasada, że jeśli robisz coś dziwnego co nie jest wspierane przez delphi to warto się zastanawiać czy nie robisz czegos naprawdę dziwnego co mozna łatwiej i lepiej zrobić i powinieneś meić mocne argumenty że właśnie tak trzeba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1