Rysowanie wykresu

Odpowiedz Nowy wątek
2006-02-04 21:33

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Mam prosbe,szukalem na forum,ale nie doszperalem sie czegos podobnego,moze przeoczylem,wiec jelsi ktos kojarzy prosze o napisanie,lub podanie linku.
Chce narysowac wykres,a moze raczej linie ktora by przebiegala w nastepujacy sposob:
Podaje np pierwszego dnia wartosc 1 i zaznacza mi punkt,nastepnie podaje np za 3 dni wartosc 2 i zaznacza mi kolejny punkt,chce zeby te punkty laczyly sie w jedna calosc,tzn wykres funkcji itd. Nie wiem czy da sie to zrobic na jakims wykresie, czy trzeba poprostu rysowac punkty i laczyc je??Prosze o pomoc kogos zorientowanego??

Pozostało 580 znaków

2006-02-04 22:42

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Gorlice

0
gadhet napisał(a)

Prosze niech ktos pomoze!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale o co dokładnie chodzi? Najlepiej daj kod który już masz to zobaczymy co trzeba poprawić.

Canvas.MoveTo(x, y); //Współrzędne początku rysowania (poprzedniego punktu)
Canvas.LineTo(x, y);  //Współrzędne końca rysowania linii do bierzącego punktu

Zapisuj gdzieś (np. w pliku typowanym) współrzędne punktów tak aby można łatwo odtworzyć współrzędne wszyskich punków po ponownym uruchomieniu programu.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2006-02-04 22:52

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

masz komponent TChart - obsługa podobnie jak wykresy w excelu


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-02-04 22:57

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Misiekd napisał(a)

masz komponent TChart - obsługa podobnie jak wykresy w excelu

wlasnie wiem ze jest Tchart i chce wlasnie przerobic cos z excela,gdzie mam napisane makro i rysuje mi wykresy,ale chcialbym zrobic to w delphi,ale wlasnie nie wiem za bardzo jak obslugiwac Tchart moze ktos podac jakiegos linka z jakimis podstawami tego,albo przykladowy program rysowania czegos podobnego,moze wtedy dojde jak sie to obsluguje,czy Tchart ma wlasnie taka funkcje rysowania od punktu do punktu przy zczytywaniu np danych z memo,czy edita?

Pozostało 580 znaków

dj
2006-02-04 23:08
dj

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

jedyna co musisz zrobić to dwukrotnie kliknąć na TChart utwozyć jakąś serie przycisk Add na zakładce Char|Series.

potem prostą intrukcja dodajesz punkty do wykresu:

chart1.Series[0].AddXY(x, y);

Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.

Pozostało 580 znaków

2006-02-04 23:12

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
dj napisał(a)

jedyna co musisz zrobić to dwukrotnie kliknąć na TChart utwozyć jakąś serie przycisk Add na zakładce Char|Series.

potem prostą intrukcja dodajesz punkty do wykresu:

chart1.Series[0].AddXY(x, y);

wiec rozumie ze poprzez zmiane x i y bede otzrymywal kolejne punkty wykresu??

Pozostało 580 znaków

dj
2006-02-04 23:54
dj

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

sprawdz a zobaczysz. komponent TChart ma dość rozbudowanego help'a tam jest prawie wszystko czego potrzeba!


Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.

Pozostało 580 znaków

2006-02-05 00:06

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
dj napisał(a)

sprawdz a zobaczysz. komponent TChart ma dość rozbudowanego help'a tam jest prawie wszystko czego potrzeba!

dobra doszedlem do rysowania takiego wykresu,ale teraz mam kolejny problem,co zrobic,aby zapamietywal dane wprowadzone wczesniej,tzn zeby jak wlacze znowu nie rysowal od poczatku tylko od ostatniego punktu,chyba trzeba gdzies zapisac,czy mozna to jakos inaczej rozwiazac??

Pozostało 580 znaków

2006-02-05 00:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

TIiniFiles, TRegistry, własne pliki typowane, zwykłe pliki tekstowe, możliwości masz wiele... do wyboru do koloru...


Uśmiechnij się człowieku :)

Pozostało 580 znaków

2006-02-05 00:19

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
routex napisał(a)

TIiniFiles, TRegistry, własne pliki typowane, zwykłe pliki tekstowe, możliwości masz wiele... do wyboru do koloru...

hmm, pewnie mozliwosci jest duzo..,ale nie wiem co ktora robi,domyslalm sie ze zwykle pliki tekstowe czyli tworzenie pliku tekstowego i zapisywanie w nich danych wartosci,ale ja chcialbym tego uniknac,tworzenia dodatkowych plikow,gdyż za kazdym razem pozniej musialbym ladowac te pliki,czyż nie??Jest jakie sinne wyjscie z tego??

Pozostało 580 znaków

2006-02-05 00:29

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

TRegistry - czyli rejestr Windows, bez nowych plików...


Uśmiechnij się człowieku :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0