Rysowanie wykresu ...(pewnie było)

0

Witajcie !
Pewnie to było już poruszane,ale chodzi mi o aplikacje ktora rysuje na formularzu wykres zadanej funkcji. Chodzi mi o takie przykłady ktore beda rysowac niezaleznie od podanych wartosc i dobrze odwzoruja kartezjański uklad wspolrzednych a nastepnie umieszcza w nim wykres zdefiniowanej funkcji ;)
pozdrawiam wszystkich

Filip

0

Owszem masz racje - było poruszane.. Jeśli analiytyczny wzór na tą funkcję jest Ci znany to można łątwo samemu dać Canvasa i rysować.. jeśli nie - to trzeba wprowadzić jakiś interpreter...

0

Ale mi chodzi o gotowy kod z rysowaniem układu i funkcji (wszystko zeby bylo ladnie dopasowane). Moze ktos takie cosik posiada. Ja wiem ze to trzeba uzyc canvasa itd:)

0

Ehh niedługo to będzie TPaint, TWinamp, TGotowyWykres ... - nie rozumiem o co Ci chodzi - możesz bardziej sprecyzować swój problem ? ... - chcesz podać na wejściu String w postaci funkcji y(x) i to ma być narysowane na Canvasie?

// ech Detox, masz rację jak nigdy. TGotowyProgram, same gotowce, nikomu się nie chce myśleć, a algorytmikę spuszczono w kiblu :-/ - ŁF

0

Tak jak polecano - użyj TGotowyProgram. Ale może sie zdarzyć, że nie masz tego. Wtedy wrzuć na formę TChart, zaznacz go i naciśnij F1 - jeśli nadal nie kumasz... sprzedaj Delphi.

0

Mam taki programik tylko tyle że w pascalu. jak ci bardzo zależy mogę wysłać Ci na maila źródełko a t zrobisz z tym co będziesz chciał

0

To ja poproszę komponent TGotowyProgramNaKtorymZarobieDuzoKasyIZdobedeSlawe. Jak ktoś ma to niech mi podeśle na maila.

0

To ja poproszę komponent TGotowyProgramNaKtorymZarobieDuzoKasyIZdobedeSlawe. Jak ktoś ma to niech mi podeśle na maila.

berl nie ma na to szans bo albo zarobisz kasę albo zdobędziesz sławę, no chyba że założysz ... microSoft. Ale ja mogę ci podesłać komponent (ale działa tylko na D6 i D7) TLezyszDoGoryBrzuchemAProgramSamSiePisze. Naprawdę fajny komponencik i ma kilka ciekawych propertisów. Możesz np. wybrać sobie jakiś Drink:=tdrinkKrwawaMarry choć defalutowo jest tdrinkMalibu, czy DodatkowaAtrkacja:=tdodatKregle lub tdodatWycieczka.

Cały komponencik jest freewarowy i tak jak Ty ... nie robi NIC. Polecam, bo sam często z niego korzystam.

0

kalifat, zanim coś napiszesz w nie wiem jakim celu - zastanów się dobrze [glowa] [glowa] .. to nie Berl jest autorem postu, a jeśli nie wyczułeś w jego wypowiedzi swoistego żartu to na prawde... [glowa] [glowa]

0

Chciałem jedynie pociągnąć ten "radosny" i żartobliwy wątek. Nikomu nie miałem zamiaru dogryźć a już na pewno nie Berl-owi. Ale jeśli ktoś się poczuł nie swojo to wielkie SORKI. [niewinnosc]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0