emulacja myszy

Odpowiedz Nowy wątek
wojtekserek1
2005-12-19 14:16
wojtekserek1
0

poszukuje artykulu, ktory pokazuje jak emulować ruch myszy i klikaniie..

Pozostało 580 znaków

2005-12-19 14:33

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

coś mi sie zdaje ze nie szukałeś w opcji szukaj

programowo trzeba naleźć uchwyt przycisku który sie chce przycisnąć

uchwyt_okna_glowne:=findwindow(nil,'nazwa_okna');
sleep(10);
h_przycisku := FindWindowEx(uchwyt_okna_veryfikacji,0,nil,'napis_na_przycisku');
sendmessage(hExit,BM_CLICK,0,0);//nacisniecie przycisku programowo

mozna jeszcze przez jeszcze przez ustawianie wspolrzednych myszki
setcurpos(x,y) lub coś podobnego na ekranie
jakaś była f-cja mouse_event poszukaj na forum
Seba

Pozostało 580 znaków

wojtekserek1
2005-12-19 15:49
wojtekserek1
0

to mam w zdarzeniu onmousemove:

GetCursorPos(P);
edit1.text:=inttostr(P.x)

jak zrobić, zeby to działało także, gdy kusor zjedzie z formy mojego programu? czy ma to cos wspolnego z hookami?

Pozostało 580 znaków

2005-12-19 18:18

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Te funkcje dzialaja niezaleznie od tego, gdzie jest kursor. Wartosc w edicie Ci sie nie zmienia jak myszka 'wyjedzie' poza forme, bo nie ma wtedy zdarzenia MouseMove. Proponuje wrzucić tą funkcje do Timera i dobrac jakis logiczny interval (zaleznie od zastosowania programu)

Pozostało 580 znaków

2005-12-19 20:15

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Do emulacji mozna użyć przestarzałej funkcji mouse_event lub nowszej - SendInput() - opis tej ostatniej znajdziesz w MSDN (działa również dla klawiatury)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0