Wirometr w delphi.

0

Witam.
Prosze o koncepcje w jaki sposob mozna zrobic w delphi Wirometr.

co to jest wirometr:
Wirometr: bada sprawność uwagi, spostrzeganie wzrokowe, samokontrolę. Zadaniem osoby badanej jest wskazanie momentu zrównania prędkości dwóch wirujących tarcz. Badanie rozpoczyna się od rozpędzenia tarczy lewej do prędkości wzorcowej (200, 400 lub 600 obr./min). Gdy tarcza lewa osiąga prędkość wzorcową zaczyna się rozpędzanie tarczy prawej, która dochodzi do określonej prędkości obrotowej (stanowiącej 50% prędkości tarczy wzorcowej). W dalszej części badania następuje stopniowe dalsze zwiększanie prędkości obrotowej tarczy prawej aż do osiągnięcie prędkości stanowiącej 150% prędkości tarczy wzorcowej. Podczas tego etapu badany ma za zadanie nacisnąć przycisk, w momencie, kiedy jego zdaniem prędkości tarcz są równe. W dalszej części badania sytuacja powtarza się dla na przemian malejącej i rosnącej prędkości tarczy prawej.

0

hmm nie rozumiem za bardzo pytania. jak to jak ? tak jak napisałeś. musisz albo dokładnie odwzorować badanie poprzez utworzenie tych tarcz rysując je i następnie obracając, albo zastąpić je jakimś komponentem, mam tu na myśli że nie koniecznie może muszą to być tarcze ? może mogą to być poruszające się do góry i na dół kule ? kropki ? albo horyzontalnie ? a jeśli wybierzesz tarcze, to oczywiście nie mogą być w jednym kolorze 'płaskie', jakieś promieniste, nawet nieregularnie linie by sięprzydały. zresztą, jak to jest w tym doświadczeniu, jak te tarcze wyglądają ?

0

Rysujesz sobie w Paintcie (albo piszesz osobny program, który Ci to narysuje :)) fazy obrotów tarcz i dla każdego "wira" robisz wyświetlanie tego obrazka według indexu który ma teraz być, a między rysowaniami robisz szczeliny czasowe - im mniejsza szczelina czasowa, tym większa szybkość. Jasne? Proste? Myślę że tak! [soczek]

0

To Ci powinno wystarczyć:

x:=r*sin(alfa);
y:=r*cos(alfa);

(chyba sie nie walnalem? pisalem z glowy)

0

Ładniej, szybciej i prościej mozna to zrobić we flashu i nie trzeba do tego wiedzieć wiele wiecej niż po przerobieniu typowego podstawowego kursu.

0
wesoledi napisał(a)

To Ci powinno wystarczyć:

x:=r*sin(alfa);
y:=r*cos(alfa);

(chyba sie nie walnalem? pisalem z glowy)

Nie wiem czy to co napisałeś jest dobre czy złe, ale ja używam takiego wzoru na obrót punktu P względem punktu Psr:

nx=(X-Xsr)*cos(kat)-(Y-Ysr)*sin(kat)+Xsr;
ny=(X-Xsr)*sin(kat)+(Y-Ysr)*cos(kat)+Ysr;

gdzie kat jest wyrażony w radianach.

0

pomysl jest moze i fajny ale nie ralny do osiagniecia. jest juz taki program, wystarczy poszukac na nesie, nie bada tego co ma badac poniewaz odswierzanie ekranu nie pozwala na osiagniecie 600 obrotow na minute a takie predkosci sa wymagane, jestli chodzi o aparature do psychologicznych badań kierowców to polecam rozwiązania na stronie www.alfa-electronics.eu i kontakt tel 511-902-201
pozdrawiam :-D

0

No fakt, odświeżanie mojego ekranu wynosi 85 Hz - przy 600 obrotach tarcza by się obróciła "w tle" z 7 razy :]

// temat fajny, ale sprzed dwóch lat, po co odświeżać? ;-)

0

1 Hz = 1/s
85 Hz = 85/s = 5100 odświeżeń na minutę ?

0

fakt, obroty są minutach :D

// do moderki - patrzę na nieprzeczytane posty, a nie na daty ;) Piotr napisał pierwszy, a ja automatycznie za tłumem poleciałem ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1