Odświeżanie grafiki

0

Napisałem program, który rysuje mi kolorowe kółka kółka. Kolory kółkek zależą od wartości pewnej tablicy. Wartości tablicy zmieniają się po wciśnieciu jednego z trzech przycisków np. -

procedure TForm1.StartClick(Sender: TObject);
  • Wartości w tablicy zmieniaja się po przejściu pewnej pętli w sposób losowy (czyli raz przejdzie pętla i się zmienią, a raz nie) W innej części programu - procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
</ul>
 -  narysowane są kolorowe kółka. I tu zaczyna się problem:
1. Kółka są odświeżane, ale z opóźnieniem (czyli wartość w tablicy jest już nowa, a kolor kółka wskazuje na starą).
2. Odświeżane mimo opóźnienia, jest tak częste, że aż program zwalnia.

Jak zrobić, żeby grafika nie była w ogóle odświżana, <ort>dopuki </ort>nie dam pozwolenia na to. Np. w pętli bym se umieścił takie coś - Jeżeli a=b wtedy uruchom  - 
```delphi
procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
</li> </ul>

Czy w ogóle jest to możliwe ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1