Beznadziejna sytuacja Access i delphi

0

Panowie musze jutro oddac projekt z delphi połaczony z bazą accessa, połaczyłem sie bez problemu wyświetlam rekordy z kwerend w gridzie, ale nie mogę sobie poradzić z dodawaniem i ort! rekordów. Prosze o pomoc gg: 6034809 [???]

0

To zamiast SELECT użyj INSERT lub DELETE.

0

Aż tak bardzo zaawansowany to ja nie jestem, robię wyszukiwanie poprzez query filter. Nie wiem jak wsadzić kawałek delphi do kodu sql. Np. edit1.text gdzie ma być
SELECT Pracownik.Id_pracownik, Pracownik.Imie, Pracownik.Nazwisko
FROM Pracownik
WHERE (((Pracownik.Imie)="edit1.text"));
[???]

Siedze nad tym juz kilka dni już mi brak cierpliwości.

edit:

SELECT Grafik.id_terminu, Pracownik.Imie, Pracownik.Nazwisko, Grafik.Data_rozpoczecia, Grafik.Godzina_rozpoczecia, Grafik.Godzina_zakonczenia, Grafik.Id_pracownik
FROM Grafik LEFT JOIN Pracownik ON Grafik.Id_pracownik = Pracownik.Id_pracownik
WHERE (((Pracownik.Nazwisko)="mazur"));

co robie źle w accesie jest ok, a w delphi przy query wyskakuje General SQL error. i [Microsoft][Sterownik ODBC Microsoft Access ] Za mało parametrów. Oczekiwano 1.

Jeżeli usunę linijkę where wtedy jest ok ale wyświetla mi całąliste, nie chce używać filter bo nie o to chodzi.

0

Musisz zastosować konkatenację - czyli łączenie stringów.
Cały blok wykonujący zapytanie mógłby wyglądać tak

Query1.Close;//zamknięcie aktywnego komponentu Query - konieczne przy wymianie zapytania:)
Query1.SQL.Clear;//czyszczenie właściwości SQL
//dodawanie zapytania
Query1.SQL.Add('SELECT Pracownik.Id_pracownik, Pracownik.Imie, Pracownik.Nazwisko FROM Pracownik WHERE Pracownik.Imie='+edit1.text);
Query1.Open;//wykonanie zapytania

daje ci linka do artykułu o Interbase Zmienisz IBQuery(lub ADOQuery) na Query i podstawowe operacje będą śmigać
http://4programmers.net/article.php?id=587
http://4programmers.net/article.php?id=627

0

Oki moge usuwać rekordy, ale nie moge dodawać nie wyskakują żadne błedy ale też nic się nie dzieje nic się nie dodaje, zapewne jakis głupi bład.

query3.close;
query3.SQL.Clear;
Query3.SQL.Add('INSERT INTO Pracownik (Id_pracownik) Select Pracownik.Id_pracownik FROM pracownik WHERE Id_pracownik= :Id_pracownik');
query3.ParamByName('Id_pracownik').AsString:='AJanko01';
query3.ExecSQL;
query3.Close;

0

bo składnia insert wygląda kompletnie inaczej.
INSERT INTO tabela VALUES ("pierwsza kolumna",2,3,"czwarta kolumna")

więcej masz na dev.mysql.com

a nie dzieje się nic, bo nigdzie nie sprawdzasz, czy zapytanie się powiodło.

0

masz racje działa tylko teraz jak zrobić modyfikacje rekordu tabeli przy pomocy id_pracownik np.

0

wyciągnij pierwszym zapytaniem dane z jednej tabeli do zmiennych w delphi, a potem wepchnij te dane do drugiego zapytania.

0

zember - dla spokoju ducha powinieneś przeczytać np. tę stronkę http://db.tigra-system.pl/art.php?id=9

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0