Ustawienie pozycji TMainMenu?

0

Mam właśnie taki problemik, czyli jak ustawić TMenuMain na przykład w pozycji Top=25 , a Left=15 ? Da się to jakoś zrobić? A tak na marginesie to można zmienić kolor tła TMainMenu? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

0
PProg napisał(a)

Mam właśnie taki problemik, czyli jak ustawić TMenuMain na przykład w pozycji Top=25 , a Left=15 ? Da się to jakoś zrobić? A tak na marginesie to można zmienić kolor tła TMainMenu? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Nie wiem czy mozna zmienic pozycje MainMenu ale nie wydaje mi sie (nie spotkalem sie z czyms takim nigdzie)
Kolor bycmoze da sie ale to przez WinAPI/TControlCanvas czy jakos tak ;)

0

Kolor menu można zmienić instalując komponent xpMenu - w ogóle komponencik daje szereg ciekawych mozliwości bez pisania jakiegokolwiek kodu

0
Artur napisał(a)

Kolor menu można zmienić instalując komponent xpMenu - w ogóle komponencik daje szereg ciekawych mozliwości bez pisania jakiegokolwiek kodu

XPMenu [ http://www.shagrouni.com/english/software/xpmenu.html ] to wlasnie zabawa na TControlCanvas ... Ale pozycji chyba sie nie da zmienic...

0

No nic! Trudno zrobię własnorecznie menu, ale dziękuję za odpowiedź!

0

hmmmm

byc moze pomoze przypisanie TMainMenu do jakiegos toolbara i odznaczenie go dla formy. Wtedy mozesz sobie toolbara ustawic jak chcesz i gdzie chcesz, komponentow tego typu o roznych mozliwosciach jest cale zatrzesienie. Jest tez standardowy TTolbar w Delphi ktory uzyty z TCoolbar daje mozliwosc innego tla, zarowno koloru jak i bitmapy. Wtedy w efekcie mozna miec menu wlasciwie wszedzie wlasciwie dowolnego koloru itp no i nie bawiac sie w WinAPI co dla wielu moze byc problemem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1