Deklaracja Click we własnym komponencie

0

Nom i mam problem. Nie wiem jak zadeklarować sobie w swoim komponencie procedure Click; nie mylić z onClick; Próbowałem tak

//.....
protected
  //........
  procedure Click;
  //........
end;

procedure TASButton.Click;
begin
  if Assigned(FOnClick) then OnClick(Self);
end;

Jednak to jest nie tak jak trzeba [???] Bo jeżeli wezmę ASButton1. to w Code Completition nie istnieje taka procedura jak Click;

Pomocy

//sorry, że tak głupio wyjaśniam - niestety humanistą nie jestem i często moje mysli nie oddają tego o co mi chodzi, ale tu chyba jest ok [green] :d

Dzięki [soczek]

0

W ogole nie rozumiem Twojego problemu.. coś tu pomieszałeś z metodami i zdarzeniami.. napisz dokładnie co chcesz osiągnąć..

0

bo przecież żeby procka była widoczna to musisz ja w

public

zadeklarować... :]

0

bo przecież żeby procka była widoczna to musisz ja w

public

zadeklarować... :]

Hehe nie pomyślałem [sciana]
Dzięki :)

0

Hehe nie pomyślałem [sciana]
Dzięki :)

Działało, ale się coś posrało :( No więc chodzi mi o to, że napisałm sobie Buttona - opartego na PaintBox (wiem że to śmieszne) no i teraz tak jak w buttonie jest mi potrzebna procedure Click, lecz nie wiem jak ją napisać.

//Potrzebne mi jest to ponieważ chcę aby po kliknięciu Enteraz w Edicie wykonała się procedure z mojego buttona, ale nie mogę wykonać tej procedury ponieważ PaintBox nie posiada procedury Click.

Pomocy.

0

Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem. Napisales wlasny komponent dziedziczacy po TPaintBox (tak?) i chce oprogramowac zdarzenie klikniecia (tak?).

Jezeli tak, to zadeklaruj procedure Click w taki sposob

procedure Click; override;

czyli przeslon orginalna procedure Click.

o to chodzilo ? :>

0

Już jest OK :) poprawiłem co trzeba - dzięki moim przedmówcom.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1