Tło i przezroczystosc

0

Witam wszystkich !!

Mam małe pytanko, mianowicie zrobiłem sobie fajne tło (w photoshopie) do forma i traz mam problem jak je wstawic :/ Sposob jaki znam to umieszczenie na formie komponentu Image i rozciagniecie go na caly form,tylko ze nieraz nie idzie go dokladnie dopasowac do rozmiarow forma.

Drugie pytanko, czy idzie zrobic komponent GroupBox przezroczystym ? np tak jak label w zakladce Properties opcja Transparent .

Z gory dzieki i pozdro dla wszystkich poczatkujacych ;P

0

Jak chodzi o tło, to sugeruję operować na Canvasie formy. Konkretniej, przy uruchomieniu programu ładujesz sobie tło do pamięci (nie ma sensu czytać go z dysku przy każdym odświeżeniu), a w OnPaint formy dajesz CopyRect w Canvasie formy. Pozwala Ci to rozciągnąć obrazek do wielkości formy, więc powinno ładnie wyglądać (przy jakimś abstrakcyjnym tle, jak to jest coś "rzeczywistego", to trzeba uważać, coby zabardzo nie zniekształcić.

0

sposób Adama (jeśli dobrze zrozumiałem):

var bitmap: TBitmap;
...
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  bitmap:=TBitmap.Create;
  bitmap.LoadFromFile('bnl.bmp');
end;

procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
begin
  Form1.Canvas.CopyRect(form1.clientRect,bitmap.Canvas,bitmap.Canvas.ClipRect);
end;

procedure TForm1.FormResize(Sender: TObject);
begin
  Form1.Canvas.CopyRect(form1.clientRect,bitmap.Canvas,bitmap.Canvas.ClipRect);
end;

procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
  bitmap.free;
end;

albo drugi sposób:
jeśli chodzi o kombinowanie z TImage to ustaw mu właściwość align na alClient i stretch na true.

ad.2 obiło mi się o uszy że jest cały pakiet komponentów przeźroczystych. poszukaj, jeśli nie na 4p to na torry.net

0

Dzieki za te odpowiedzi. Z wasza pomoca z tłem juz sobie poradzilem :D ale nie moge nigdzie <ort>znaleŹć</ort> nic o przezroczystosci komponetow. W moim programiku uzywalem znacznej ilosci komponetu GroupBox i teraz jak wrzucam tlo to niestety Groupbox nie za fajnie wyglada wrecz okropnie, wiec jak ktos wie jak go uczynic przezroczystym to prosze niech mi odpowie.
P.S Moj progs jest juz w bardzo zaawansowanym etapie zeby teraz go wywalac (Groupbox'a) :(
P.S.II Szukalem juz wszedzie i nie moge tego <ort>znaleŹĆ</ort> :(
Z gory dzieki i Pozdro dla wszystkich [rotfl]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0