Przeźroczystość strony i rozwijane menu

0

Witam, dopiero uczę się robić strony i napotkałem na pewien problem, otóż po dodaniu przeźroczystości na diva moja rozwijana lista wygląda tak :
http://zapodaj.net/f09db975a74e2.png.html
Nie da się nawet najechać myszką na kategorie które są również przeźroczyste, ponieważ rozwijane menu wtedy znika (nie chcę żeby było przeźroczyste). Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

0

Zapomniałeś dodać kod.

0

Kod html :

<body>

<div id="pojemnik">
	<div id="logo">
	
	</div>

	<div id="menu">
	<ol>
		<li><a href="#">Gothic</a>
			<ul>
				<li><a href="#">Fabuła</a></li>
				<li><a href="#">Mapa świata</a></li>
				<li><a href="#">Postacie</a></li>
				<li><a href="#">Śniący</a></li>
				<li><a href="#">Kamienie ogniskujące</a></li>
				<li><a href="#">Gildie</a></li>
			</ul>
		</li>
		<li><a href="#">Gothic 2</a></li>
		<li><a href="#">Gothic 3</a></li>
		<li><a href="#">Mody</a></li>
		<li><a href="#">Bezimienny</a></li>

	</ol>
	<div style="clear:both"></div> 
	</div>
<div id="topbar">
		<div id="topbarL">
		<img src="gothic1.png" />
		</div>
		<div id="topbarR">
	<span class="bigtitle">Bezimienny :</span> "Powiedz no, czy to coś z przodu twojej głowy, czy to twarz czy dupa?"
	</div>
	<div style="clear:both;"></div>
	</div>

kod css :

#topbar{
background-color: #303030;
color: white;
padding: 10px;
margin-top: 10px;
margin-bottom: 25px;
height: 170px;
opacity: 0.7;
 
ol{
padding:0;
margin: 0;
list-style-type:none;
font-size: 18px;
height: 35px;
line-height: 200%;
display: inline-block;
}

ol a{
	color: #ffffff;
	text-decoration: none;
	display: block;
}

ol > li{
float: left;
width: 150px;
height: 40px;
border-right: 1px dashed black;
}

ol >li{
border-left: 1px dashed black;
text-align: center;

}
ol > li > ul{
	list-style-type: none;
	padding: 0;
	margin: 0;
	height: 40px;
	display: none;
}
ol>li:hover > ul{
	display: block;
}

ol > li > ul > li{
background-color: #545454;
position: relative;
border-top: 1px solid black;
}
ol > li > ul > li:hover{
background-color: black;
}

Nie wiem czy to wystarczy, pierwszy raz pytam na forum o pomoc i jestem trochę zagubiony :( W załączniku dałem cały plik html i css

2

Hmm, jest to bardzo "ciekawy" ficzer CSS. Szczerze to pierwszy raz się z tym spotykam, szerzej opisane jest to tutaj: http://philipwalton.com/articles/what-no-one-told-you-about-z-index/

Rozwiązaniem będzie dodanie position: relative; z-index: 1; do ol.

0
dzek69 napisał(a):

szerzej opisane jest to tutaj: http://philipwalton.com/articles/what-no-one-told-you-about-z-index/

Rozwiązaniem będzie dodanie position: relative; z-index: 1; do ol.

Dzięki mistrzu, działa !!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1