problemik z laczeniem

Odpowiedz Nowy wątek
kapusta
2004-08-28 22:06
kapusta
0

Witam mam mały problemik w tym kodzie:

procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var haslo:string[15];

begin
haslo:='haselko';
if maskedit1.text=haslo then
memo1.Visible:=true and label2.visible=true;
else ShowMessage('Złe hasło');

end;
end.

Wszystko gra po wyrzuceniu linijki "label2.visible=true", jak w takim razie łączyć to żeby nastąpiło to razem?

// Używaj tagu Delphi - detox

Pozostało 580 znaków

Watson
2004-08-28 22:24
Watson
0

Nie, sprawdzałem, ale powinno być OK

procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var haslo:string[15];

begin
haslo:='haselko';
if maskedit1.text=haslo then
begin
memo1.Visible:=true;
label2.visible=true;
end
else ShowMessage('Złe hasło');

end;
end.

Pozostało 580 znaków

2004-08-28 22:26

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Witam mam mały problemik w tym kodzie:


procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var haslo:string[15];

begin
haslo:='haselko';
if maskedit1.text=haslo then
memo1.Visible:=true and label2.visible=true;
else ShowMessage('Złe hasło');

end;
end.

> 
> Wszystko gra po wyrzuceniu linijki "label2.visible=true", jak w takim razie łączyć to żeby nastąpiło to razem?

```delphi
procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var
  Haslo: string[15];
begin
  Haslo := 'haselko';
  if MaskEdit1.Text = Haslo then
  begin
    Memo1.Visible := True;
    Label2.Visible := True;
  end
  else
    ShowMessage('Złe hasło');
end;

Przy okazji: jak hasło ma być stałe, to może lepiej zadeklarować je w stałej? (proszę crackerów/znawców asm o nie bluzganie mnie :) , nie mam pojęcia o crackingu, a autor nie napisał że to zabezpieczenie musi być bezpieczne :) )

// EDITED:

Znowu się spóźniłem :( :)


Mam nadzieję, że pomogłem :)

Łukasz Brodny

Pozostało 580 znaków

nav
2004-08-28 22:28
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 21 godzin temu

Lokalizacja: Warszawa

0
procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var haslo:string[15];

begin
haslo:='haselko';
if maskedit1.text=haslo then
begom
memo1.Visible:=true;
label2.visible:=true;
end
else ShowMessage('Złe hasło');

end;
end.

W sumie to nie wiem co chciales osiagnacswoim kodem, przypisac do memo1.visible true i wartosc warunku label1.visible=true??

czy po prostu wyswietlic memo i labela jesli bedzie ok.
//jesli tak to kod wyzej jest ok;


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

kapusta
2004-08-28 22:41
kapusta
0

Dzieki wielkie, działa bezproblemowo :)
Tym kodem chcialem osiagnac to, ze jak haslo bedzie ok to visible memo i labela ustawi sie na true.

Co do bezpieczenstwa kodu. Chyba jest bezpieczny ;) Haslo i ewentualnie zawartos memo mozna dostac tylko w asm'ie po dekompilacji... chyba

Pozostało 580 znaków

2004-08-28 22:45

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Dzieki wielkie, działa bezproblemowo :)
Tym kodem chcialem osiagnac to, ze jak haslo bedzie ok to visible memo i labela ustawi sie na true.

Co do bezpieczenstwa kodu. Chyba jest bezpieczny ;) Haslo i ewentualnie zawartos memo mozna dostac tylko w asm'ie po dekompilacji... chyba

i ewentualnie w edycji exe`ka w notniku [diabel]


Pozostało 580 znaków

kapusta
2004-08-28 22:54
kapusta
0

Jak po otwarciu notatnikiem ? :|
Przeciez same jakies krzaczki wychadza :-8

Pozostało 580 znaków

2004-08-28 23:01

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Albo w DeDe można też podejrzeć. A żadna dekompilacja nie jest potrzebna

Pozostało 580 znaków

kapusta
2004-08-28 23:03
kapusta
0

Zaraz zaraz :)
w notatniku przeciez nie idze tego podgladnac,
co to jest DeDe?

Pozostało 580 znaków

2004-08-28 23:11

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Delphi Decompiler?


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

Watson
2004-08-28 23:12
Watson
0

Problem w tym, że i w notatniku i w asm beda krzaczki. Podobno w programach do crackowania można zastawiac pułapki i stąd wiadomo kiedy komputer porównuje hasło z wpisanym tekstem(całego mechanizmu dokładnie nie znam). Z tego co wiem, to często programiści używają tych samych metod, żeby np pobrać hasło i stąd też craker wie, co jest hasłem. Już gdzieś wcześniej napisałem, ze zaleca sie zaszyfrowanie hasła i porównywanie zaszyfrowanych haseł(tzn szyfrujesz hasło w kompie na stałe, jakaś Tobie znaną metodą, następnie komputer czeka az użytkownik poda hasło i to podane hasło jest też szyforwane i dopiero wtedy komputer porównuje hasło podane przez użytkownika z tym zapisanym w programie). Poza tym robi sie jeszcze kilka innych rzeczy. Jeśli chodzi o Twój problem, zależy do czego jest ten program. Bo jak tam są wazne dane, to musisz trochę przemyśleć to zabezpieczenie. Jedno jest pewne, ktoś kto sie na tym specjalnie nie zna, to złamanie tej metody którą użyłeś na pewnie nie będzie dla niego łatwe. A specjalista i tak sobie poradzić nawet gdybyś nie wiem co tam wstawił.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0