Gra managerska w Delphi?

0

Witam wszystkich, programowaniem w delphi zajmuje sie juz prawie od roku ostatnio bawilem sie bazami danych i tak mi przyszlo do glowy czy nie mozna byc zrobic w delphi gry managerskiej? Powoli ustalam sobie kolejnosc pisania i napotkalem na jeden problem - jaka baze danych wybrac? Chodzi mi o taka w ktorej bez problemow mozna zapisywac/odczytywac i prezentowac dane jednoczesnie, ma ktos jakies doswiadczenie na tym polu? Z gory dzieki za pomoc.

0

Da się napisać, jaknajbardziej, a co do bazy danych.. ja bym swoją napisał, co to za problem, stworzyć mała bazę pod potrzeby gry? Trzeba Od razu jakiegoś "smoka" używać?

0

Chyba, że to jakaś sieciowa ma być, to wtedy wybór jest jeden :-P MySQL.

0

Chyba, że to jakaś sieciowa ma być, to wtedy wybór jest jeden :-P MySQL.

Wcale nie, do rekordu można wprwadzić pole status, które to pole mogłoby wskazywać na np. zablokowanie rekordu ponieważ jest w użyciu poprzez inny komputer. Rozwiązania są proste i skuteczne, naprawdę polecam stworzenie czegoś własnego, podszkoli się wtedy umiejętności, a ile frajdy potem z tego jest.

0

Prawde mowiac gdybym zobaczyl gre pod winde ktora dane trzyma w MySQL/czyms innym to bym ja uznal za mocno nieprofesjonalna. Przeciez stworzenie jakiegos wlasnego formatu trzymania danych w plikach to banal, a jak nie chcesz specjalnie nad tym myslec i nie masz na wzgledzie ilosci zajmowanego miejsca na dysku, to zawsze masz xml.

0

Prawde mowiac gdybym zobaczyl gre pod winde ktora dane trzyma w MySQL/czyms innym to bym ja uznal za mocno nieprofesjonalna.

dokładnie:
rozpatrzmy 2 przypadki:

  1. Ktoś ma zainstalowanego MySQL Serwer (np. razem z PHPTriad, KrasnalServ, albo samo).
    a) Drugiego serwera nie możesz już zainstalowac... posypią sie błedy i albo nie bedzie chodzić gra, albo zrypiesz komuś konfiguracje - a tego sie nie robi :P
    b) bez hasła roota nie założysz nowej bazy/tabel -> (chyba ze w instalatorze udostepnisz opcje dodawania userów z uprawnieniami do tego)
    c) dajesz w ten sposób możliwość stymulowania procesami gry :P za pomocą PHPMyAdmin... po co sie meczyć, zarabiać pieniądze etc, jak można przedytować jeden rekord w bazie

  2. Nie ma zainstalowanego serwera MySQL
    a) Musisz to zrobić i go skonfigurowac (wykonalne)
    b) czytaj 1.c
    c) instalujesz w systemie usługe, na którą użytkownik niekoniecznie sie zgadza :P

0

roSzi, spin : pomimo waszej krytyki i tak bym napisał to na MySQLu - wolę uchodzić za człowieka, któremu brak profesjonalizmu, noż miało by sięto wszystko nagle rozpaść. Niestety, bazy danych to temat, który trzeba poddać bardzo rygorystycznym testom (czyli trwającym dość długo - ja nie mam czasu)

0

Ludzie a nie mozna np. zrobic tak ze tworze sobie wlasny typ potem robie rekord i na koncu tworze tablice zbudowana z tych rekordow? I mam baze danych. Tak moge zrobic info o zawodnikach, klubach etc.
Sam kiedys myslalem nad taka gra i sie nad tym zastanawiam czy to by bylo 'energooszczedne' ;)

0

Nie byłoby. Chcąc wyszukać potrzebny ci rekord musisz wczytywać wszystkie od początku - strasznie to długo trwa (chyba że zastosujesz ReadBuffer - wtedy jest szybciej, ale i tak za wolno dla dużych baz)

0

Wcale nie trzeba, poza tym te pare druzyn to jak nic wchodzi do RAMU :)

Ale jesli piszesz gierke glownie po to zeby pocwiczyc bazy danych, to nie widze w tym nic zlego!

0

No tak ale powiedzmy ze np. chce wyszukac z mojej 'bazy rekordowej' :P informacje o jakies druzynie.

Robie wiec funkcje z tablica dynamiczna. Wczytuje druzyny. Odszukuje okreslony rekord, funkcja zwraca rekord a tablica dynamiczna idzie do null tzn. tablica:=nil;

Przeciez to nie obciaza za bardzo kompa...

0

no tak jak sadzilem wiekszosc z Was opowiada sie za swoja baza danych, ja niestety obawiam sie ze za malo znam sie na tych klockach, macie moze jakies FAQ o tematyce "wlasna baza danych"?

myslalem tez o dbasie lub paradoxie, co Wy na to ?

0

Morten podaj no maila albo numer gg musimy pogadac :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1