wyszukiwanie minimalnej wartości ...

0

hey, w tabeli DBGrid1 mam jedną kolumne z wartościami real , jak je posortować od najmniejszej do największej, lub jak wyszukać wartość minimalną ?

0

Podejrzewam, że niemało jest na 4programmers algorytmów sortowania, poszukaj sobie. A co do wartości minimalne, to chyba umiesz znaleźć pierwszy element w posortowanej tablicy?

0
  1. Do sortowania najlepiej wykorzystać indeksy.
  2. SQL: SELECT MIN(NAZWA_POLA) FROM NAZWA_TABELI.

// dopisek
Do Administratorów:

Próbowałem odpowiedzieć zerox-owi szczegółowo.
Miałem przygotowaną odpowiedź z procedurą tworzącą indeks na określonym polu, ustawiającą index tabeli, usuwającą index, wyciągającą wartość minimalną określonego pola. W sumie było tego dość sporo (ale pisałem już większe posty).
Próbowałem kilka razy przesłać i NIC !
Poszło dopiero jak napisałem odpowiedź 2-linijkową.
(Wczoraj miałem podobne problemy)
Czyżby jakieś nowe ograniczenie co do wielkości postu ?!
Jeśli tak, to czy tak już zostanie, czy wynika to z jeszcze niedopracowanego, nowego Coyote-a ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1