Porty

0

Chcę podać w edicie IP i po kliknięciu w buttona chce sprawdzic czy na komputerze o tym IP jest otwarty port 666 jesli jest to dpowiednio zareagowac i jesli NIE MA tez.

0

Jak nie ma, to będzie error przy próbie połączenia.
Jak jest, to niech np. server wysyła potwierdzenie.

0

Tak, ale jak na komputerze z ktorym sie lacze nie ma serwera? Cos podobnego do skanowania portow tylko ja chce wiedziec czy dany port jest otwarty.

0

Jeżeli ma byc jaiś port otwarty, to musi być do tego jakiś serwer.

0

Witam wszystkich na forum.

Ja proponuje najprościej zrobić tak:
Wstaw komponent TClientSocket i nazwij go ps (PortScan) oraz przycisk TButton i nazwij go Test.

W zdarzeniu Error:
begin
errorcode:=0;
Caption:='Użytkownik '+ps.address+' nie ma otwartego portu '+IntToStr(ps.port);
ps.active:=false;
end;

W zdarzeniu Connect:
begin
Caption:='Komp: '+ps.address+' ma otwarty port '+IntToStr(ps.port);
ps.active:=false;
end;

procedure TForm1.TestClick(Sender: TObject);
begin
ps.active:=false;
ps.address:='adres ip';
ps.port:=666;
ps.active:=true;
end;

Pozdrawiam Grupa Noribo Częstochowa [cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0