Odpowiednik StrToFloat w Pascalu

0

Czy jest jakiś odpowiednik funkcji FloatToStr w Pascalu?
//DOPISANE
Wybaczcie, ale w pośpiechu napisałem nie to co chciałem. Chodzi mi o dokładnie odwrotną operację, czyli StrToFloat :-/ . A tak btw z tego co wiem, to Str działa tylko na liczbach całkowitych, podobnie jak Val.

//DOPISANE II
Faktycznie, teraz już sam to wiem. Jak widać pośpiech nie popłaca, bo się nie czai połowy tego co się czyta w helpie. Analizujcie wszystko bez pośpiechu!!!!

0

W starym dobrym oryginalnym pascalu jest procedurka str...

Converts a numeric value to a string.

Declaration
procedure Str(X [: Width [: Decimals ]]; var S:string);

Target
Windows, Real, Protected

Remarks
Converts the numeric value X to the same string representation that would be output by Write.

A jest i ona również w nowym dobrym delfinku. :-)

// Dopisane w pośpiechu :d : Berl, skoro chcesz to odwrotna jest procedurka 'val' .

Berl, przeczytaj słowa width i decimals z deklaracji str, czy stałoprzecinkowe mają jakieś miejsca po przecinku? Val i str działają dla każdego typu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1