Ostatni pixel

0

Czy w Image można odczytać pozycję ostatnio narysowanego pixela.
Jeżeli tak to jak.

0

hahaha ten pixel to zazwyczaj Width-1 i Height-1, ale zdarzają się przypadki że dzieci rodzą się bez matki, czyli np rysujesz rysunek bazując na jakichś wzorach, określających punkt ryssowania, wtedy wystarczą ci dodatkowe 2 zmienne które co rysowanie zapamietają punkt rysowany. po zakończeniu te zmienne będą zawierać połozenie ostatnio narysowanego piksela

0

W teorii..

Wiem że wszystko jest do zrobienia.. ale podaj mi ostatni piksel okręgu ? (nie mówię o własnych procedurach)

0

zapisywać za każdym kliknięciem do zmiennych współrzędne X i Y,
np. w OnMouseDown Image'a dajesz tak:
...
var x2,y2: Cardinal;
begin
x2:=x;
y2:=y;
end;
nie napisałem przykładu bo OnMuseDown ma właściwości odczytujące pixel i to są X, Y.

0

W teorii..

Wiem że wszystko jest do zrobienia.. ale podaj mi ostatni piksel okręgu ? (nie mówię o własnych procedurach)

W matematyce tak :) Ostatni pkt na okregu, ale w kompie wszystko jest jakos rysowane, okregi takze, maja swoj wlasnyalgorytm. Jak pobrac ten ostatni?

  1. Rysunek jest rysowany od gory i od lewej.. troszke zabawy ze zmiennymi i bedziemy miec ost narysowany na np. czarno piksel (na bialym tle)
  2. Znalazec 1 rysowany piksel (analogicznie do w/w) lub i nie.
    Korzystamy potem z takiego wzorku:
    x:=RcosA
    y:=RsinA
    R-promien
    A-kat alfa zawarty miedzy osia OX a promieniem wodzacym

(jednakze to 2 moze nie do konca :))

// przepraszam AndRew, nie zauwazylem, mozecie mnie zignorowac :)

0

Wesołedi, toż to ja napisałem że bez korzystania z własnych procedur..

0

Możnaby zrobić pochodną TCanvas'a i zrobic overload'y na funkcjach rysujących (bądź override'y jak sie da) i zapisywać wspołżędne ostatnio rysowanego pixelu do nowej zmiennej. Oczywiście trzebaby rozstrzygnąć który pixel jest rysowany ostatni przy niektórych funkcacj, np. wcześniej wspomnianym okręgu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1