procedury (nie wiem jaki dac temat)

0

Moje pytanie jest nieco skomplikowane. Wiadomo ze na niektore zdarzenia zwiazane z programem mozna reagowac za pomoca Events'ow lub jakis innych bajerow :) Natomiast nie wiem jak zareagowac na cos innego - np. na elementy nie zwiazane bezposrenio z programem. Przypuscmy ze chce zareagowac na uruchomienie procesu. Jak to zrobic wiem - trzeba sprawdzac liste procesow. OK - ale jak? Najlepszym sposobem byloby kozystanie z Timera - ale to bez sensu bo przeciez to po pierwsze to strasznie obciaza system a poza tym interval moze nie wystarczyn a wychwycenie procesu - moze on trwac na tyle krotko ze ustawiony nawet na 500 moze zawiesc. A znow w momencie kiedy ustawiony jest nie daj Boze na 1 to system moze sie wieszac (czyt. zwalniac). To akurat jeden z przykladow. Bo np. chcialbtm tez reagowac na usuniecie pliku itd. Wiec czy da sie zrobic cos takiego, ze procedura dziala nie na podstawie Timera a jednoczesnie sprawdza wszystko na bieŻąco nie obciazajac systemu? Jezeli tak to jak to zrobic?

0

Bo np. chcialbtm tez reagowac na usuniecie pliku itd.

Akurat usuwanie pliku jest chyba wywoływane z procesu explorer.exe, który i tak jest uruchomiony cały czas.

0

Akurat usuwanie pliku jest chyba wywoływane z procesu explorer.exe, który i tak jest uruchomiony cały czas.

Explorer usuwa pliki przez Shell32.dll, ale inne programy też mogą na własną ręke usuwać pliki.

Szukaj jakiś hookow w MSDN albo napisz sterownik.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0