Piekielny List BOX (znany temat)

0

Jaksprawdzić ktora pozycja w list boxie zostła wybrana i zapisac to pięknie dpo pliku ini?--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Zabije!!!

jakis_string:=ListBox.items[ListBox.itemindex];

inni :)
http://www.4programmers.net/view.php?id=1--||===

0

do uses dodaj INIFiles
var
plik : TINIFile;//deklaracja pliku ini

w jakieś procedurze.
begin
plik:=TIniFile.Create('plik.ini');
{ o ile dobrze gdzieś wyczytałem to ładuje do windowsa a jak nie dziala to podaj śiezke np pobierając katalog windowsa, plik ini nie może być w katalogu tym co program}

ListBox1.ItemIndex:=plik.WRITEINTEGER('klucz główny','klucz podrzędny',Listbox1.Itemindex);
end;

a jak chcesz odczytać plik to
ListBox1.ItemIndex:=plik.ReadINTEGER('klucz główny','klucz podrzędny',Listbox1.Itemindex);

w pliku ini bedzie wyglądło to tak
klucz główny
klucz podrzedny=jakas cyfra

werw0e napisał
&gtZabije!!!
&gtjakis_string:=ListBox.items[ListBox.itemindex];

to zapisze text z zaznaczonej lini o ile sie nie myle :)

--
Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
&gtplik:=TIniFile.Create('plik.ini');
&gt{ o ile dobrze gdzieś wyczytałem to ładuje do windowsa a jak nie dziala to podaj śiezke np pobierając katalog windowsa, plik ini nie może być w katalogu tym co program}

Tak jest, w wypadku nie podania ścieżki ładuje plik do Windowsa, w przypadku podania do odpowieniego katalogu, nawet tego, w którym jest program:

plik:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'plik.ini')--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

Vogel napisał:
&gtTak jest, w wypadku nie podania ścieżki ładuje plik do Windowsa, w przypadku podania do odpowieniego katalogu, nawet tego, w którym jest program:
&gt
&gtplik:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'plik.ini')

Nie chciał bym sie z tobą kłócić ale gdzieś kiedyś w jakimś poście ktoś mi skopiował tekst z helpa że ini nie moze być w tym samym katalogu dlatego ja wtedy tak walczyłem z tym--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1