zmiana miejsca

0

Witam...

Dopiero zaczynam swoją "przygodę" z delphi i natrafiłem na problem:

mam plik tekstowy który wykorzystuje do słownika, wygląda on następująco:

ice^lód
cold^zimno

...mam sporo tych haseł, a chcę zrobić słownik także polsko-angielski i czy jest możliwe aby program mógł zamienić słowa ??
Tak abym w kolejnym pliku tekstowym miał:

lód^ice
zimno^cold

Może trochę to kulawo napisałem, ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie i pomoże :)

Pozdrawiam...

0

[ - cytuj sobie całe posty, a w coyote dostaniesz bana - mV - ]

var S : String;
S1, S2 : String;

....
ReadLn(f,S);
S1 := Copy(S,1,Pos('^',S));
S2 := Copy(S,Pos('^',S),Length(S));
WriteLn(g,S2,'^',S1);
...

f i g to pliki wejściowe i wyjściowe. Jak znam życie to pewnie się nie zgodzą indexy dlatego trzeba tam powstawiać +1 i -1. Napisałem co mi ślina na pale przyniosła tak od razu. Niczego nie wymyślę więcej bo mnie boli brzuch.

0

Wersja TP:

program hehehe;
var
fin, fout: text;
s, s1, s2: string;
x: integer;
begin
write('plik: ');
readln(s);
write('wynik: ');
readln(s1);
assign(fin, s);
assign(fout, s1);
reset(fin);
rewrite(fout);

while not eof(fin) do begin
readln(fin, s);
x:=pos('^', s);
s1:=copy(s, 1, x - 1);
s2:=copy(s, s + 1, 255);
s:=s2 + '^' + s1;
writeln(fout, s)
end;

close(fin);
close(fout)
end.

20 PLN na maila.

0

Bardzo dziękuje za rozwiązanie... [browar]

Jednak natrafiłem na kolejny problem (nie ma związku z poprzednim, ale nie chciałem zakładać kolejnego wątku):

Mój słownik wygląda tak: (nie śmiejcie się dopiero od środy się bawie w delphi) zaraz po uruchomieniu programu

user image

Niestety każdemu RadioButtonowi z wyborem słownika odpowiada inny listbox, ale nie w tym rzecz.

Mam ustawione ActiveControl --> RadioButton (ten angielsko-polski) więc listbox z angielskimi słowami otwiera mi się od razu.

Teraz przejde do problemu:

Gdy biorę Dodaj słowo (w menu opcje).
user image

Mogę dodać słowo tylko do słownika: polsko-angielskiego i użytkownika... gdy ich wcześniej nie otworzyłem w głównym oknie słownika, jak otworzę np: słownik użytkownika już nic nie mogę do niego dodać... do angielsko-polskiego nic nie moge dodac bo otwiera sie automatycznie przez activecontrol (jak wyłączyłem activecontrol nie było problemu żeby do niego coś dodać, zanim go nie otworzyłem).

Gdy chce dodać do wcześniej otwartego słownika wyświetla mi coś takiego:

user image

Co robić ?? może to coś prostego, ale naprawdę przejżałem co rozumiem i nic sensownego nie wychodzi... próbowałem refreshować ListBoxa nic nie daje... nie wiem prosiłbym o rzetelną odpowiedź...

P.S.
Długi może trochę zagmatfany post ale nie potrafiłem inaczej zobrazować mojego problemu...

Pozdrawiam

0

A zostawiasz otwarty plik słownika? (Nie chciało mi się czytać tego wszystkiego) Bo jeśli tak to go zamknij i dopiero otwieraj w trybie dopisywania.

0

Bardzo Ci Szymek dziękuje... wszystko działa jak należy [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1