Dwa miejsca

0

mam zmienną która jest Real. I jak zrobić że jak podziele se ją przez inną, to żeby wyświetlał tylko dwa miejsca po przecinku.

0

c := Trunc(100*a/b)/100

0

dzienki
[browar]

a jak zrobić takie cuś:

że z calendara wybieram date, i zapisuje do pliku ini. Potem to odzcytuje (do tąd umiem) i potem od dzisiejszej daty odejmuje (czy cuś) tą z pliku ini i pisze: Do sprawdzianu zostało: 3 dni. A jak zostanie 1 dzień to: Jutro sprawdzian. A jak wyjdzie zero: dzisiaj masz sprawdzian.

0

A w czym trudność ?
Robisz tak jak napisałeś, odejmujesz traktując daty jak liczby i różnica to właśnie liczba dni.

0

a to sie tak da ??

0

no raczej sie tak nieda, bo by cza było sprawdzać czy miesiąc ma 30 dni czy 31 albo nawet 28 :) wtedy już by sie inaczej odejmowało. mam nadzieje ze wiecie oco mi lata :-P

0

a to sie tak da ??

No jasne. Teraz pisze z pamieci wiec pewnie nie dziala ale cos na takiego ma byc :)

var
data1, data2 : TDate;
begin
data1 := StrToDate('2003-04-01'); //jakas tam data
data2 := date; //pobieranie dzisiejszej daty
showmessage(floattostr(data2-data1));
end;

No to tak wyglada. Powinno dzialac ale lepiej sprawdz :)

0

no raczej sie tak nieda, bo by cza było sprawdzać czy miesiąc ma 30 dni czy 31 albo nawet 28 :) wtedy już by sie inaczej odejmowało. mam nadzieje ze wiecie oco mi lata :-P

Zanim odpowiesz upewnij się, że wiesz co piszesz. Polecam lekturę pliku pomocy, szczególnie format zapisu daty. Zazwyczaj funkcje obsługi daty zwracają taką strukturę:

The FILETIME structure is a 64-bit value representing the number of 100-nanosecond intervals since January 1, 1601.

Więc bez problemu można je dodawać lub odejmować.

0

No to tak wyglada. Powinno dzialac ale lepiej sprawdz

Dzięki, właśnie oto mi chodziło.
Następne [browar] prosze.

0

showmessage(floattostr(data2-data1));

Raczej DateToStr...

0

nie, bo wtedy wrzuci tam coś w stylu 1988-12-05. A jak jest Float, to jest dobrze. Sprawdziłem.

0

Raczej DateToStr...

pq ale jak on chcial roznice w dni to chyba lepsze bedzie FloatToStr bo to od razu roznica jakas liczba okreslajaca roznice dni pomiedzy dwoma datami :)

0

pq ale jak on chcial roznice w dni to chyba lepsze bedzie FloatToStr bo to od razu roznica jakas liczba okreslajaca roznice dni pomiedzy dwoma datami :)

[wstyd] [wstyd] zagapiłem się

Nawiasem mówiąc w module DateUtils jest funkcja DaysBetween, która może się przydać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1