jak skompilowac komponent? :}

0

moze to smieszne, ale napisalem juz pare komponentow i nie mam pojecia jak je skompilowac. W helpie pisze tylko o kompilowaniu calych paczek. Myslalem ze .dcu sie pojawi jakos automatycznie, ale niestety.

0

w menu component masz install komponent wybierasz źródło komponentu i wskazujesz gdzie ma byc dodany i po sprawie wciskasz compile, install i komponent powinien sie dodac

tylko przestrzegaj pewnych zasad bo nie skompilujesz komponentu jeśli uzywasz property edytors, przykład patrz moje komponenty jak powinno to wyglądac

0

wygodnym rozwiazaniem jest robic paczki (*.dpk)
ja np bardzo lubie instalowac paczki bo to sie sprowadza do klikniecia dwa razy mysza....

0

tylko przestrzegaj pewnych zasad bo nie skompilujesz komponentu jeśli uzywasz property edytors, przykład patrz moje komponenty jak powinno to wyglądac

Nie powiem jak sie to nazywa....

Komponent to unit, a unit zawsze da sie skompilować!!
Tylko różne wersje Delphi mają różne formaty plików DCU, wiec musialbyś kompilowac go na kilku wersjach Delphi.

0

w menu component masz install komponent wybierasz źródło komponentu i wskazujesz gdzie ma byc dodany i po sprawie wciskasz compile, install i komponent powinien sie dodac

tylko przestrzegaj pewnych zasad bo nie skompilujesz komponentu jeśli uzywasz property edytors, przykład patrz moje komponenty jak powinno to wyglądac

[ciach - tutaj byl wywod czy sie aby na pewno rozumiemy]

dzieki, zainstalowalem sobie ten komponent wczesniej i nie zauwazylem ze sie to dcu jednak wygenerowalo - plik byl pierwszy w drugim wierszy plikow, muslalem ze sie pokaze na koncu (po prostu go nie zauwazylem) [wstyd]

[dopisane]
dla jasnosci, jakby ktos nie zrozumial - nie chodzilo mi o instalacje komponentu (tyle to ja umiem :)), tylko o to jak go skompilowac.

to tyle, dziekuje wszystkim :].

0

ok Szymek tylko nie wziĄłeś pewnej rzeczy pod uwage :) szybkosc działania app plus problem z biblotekami do ktorych dostęp swiadomie jest utrudniony przez Borlanda i co najważniejsze niepotrzebnie jest zwiększany kod programu bo to co jest wykorzystywane przy projektowaniu applikacji jest dolączane do niej samej (przy nie przestrzeganiu tych zasad) a poco jak i tak nigdy nie zostanie wykorzystane dotyczy to PropertyEditors :)

<font color="blue">
[DOP]
Ok nie kłuce sie! to była tylko zmianka na temat problemów jakie by mogły jeszcze wyniknąć, ale fakt nie natemat</span>

0

Ale to co mówisz nie jest związane z tematem. Ja mówiłem o kompilowaniu UNITU, a nie dywagowałem nad Twoimi problemami. :)

0

ok Szymek tylko nie wziĄłeś pewnej rzeczy pod uwage :) szybkosc działania app plus problem z biblotekami do ktorych dostęp swiadomie jest utrudniony przez Borlanda i co najważniejsze niepotrzebnie jest zwiększany kod programu bo to co jest wykorzystywane przy projektowaniu applikacji jest dolączane do niej samej (przy nie przestrzeganiu tych zasad) a poco jak i tak nigdy nie zostanie wykorzystane dotyczy to PropertyEditors :)

jezeli sie nie myle to roszi sie pyal JAK a nie jak zainstalowac komp. z PE (property editor)

:-8 :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0