Memo i jedno słowo lub kilka :)

0

Witam!

mam problem otóż to że mam komponet memo i memo 2 i w memo 1 jest tam kilka słów i che żeby powpisaniu w edit1 i w edit2 i po napcisnieciu buttona tte słowa wyswietliło w memo2
aha i jak nie znajdzie tych słów to zeby na memo2 wysweiliło error ;-)
wiecie jak to zoribć?? ;-) :-)

0

Które słowa?

0

byle jakie które wpisze w edit1 i w edit 2 bo w memo1 bedzie coś w stylu bardzooo długiego tektu i po nacisnieciu buttonika te słowa odnajdzie i wysiweli je na memo2

w Edit 1 wpisze tylko jedno słowo a w edit 2 też jedno słowo ale inne od tamtego

0

Za dużo tych słów , o które ci chodzi?

0

jeszce raz naopisze oco loto:

chodzi oto że jak wpisze siem w edit1 słowo AMS a w dugim Edit2 wpisze sie słowo Delphi i jeżeli te słowa bedom występować w memo1 to ma te słowa wyświetlić w memo2 a jeżeli ich nie znajdzie to w memo2 ma pokazać "NIE ZNALEZIONO'"

podkreśle jeszce raz w memo1 bedzie jakieś tam tekst !!! byle jaki!! ;]

0

przede wszystkim musisz miec funkcje, ktora z potoku slow wydobedzie to ktore cie interesuje. Taka funkcje juz zamieszczalem w forum jakies 2 dni temu (poszukaj - nazywa sie FindText lub cos takiego).
A potem to juz latwizna.
Jako parametr pierwszy do funkcji podajesz tekst w ktorym ma byc szukane slowo (np. Memo1.text) a jako drugi parametr szukane slowo (edit1.text).

Pozdrawiam [browar]

0

A ja bym polecil funkcje Pos Nie pamietam parametrow ale mozesz je znaleŹĆ w http://vcl.4programmers.net :)

0

A z funkcja Pos moze byc tak:

// st - to szukany tekst
// text - tekst przeszukiwany
start:= Pos(st, text);
// start w ktorym miejscu sie tekst zaczyna

a wszystko to jest w helpie Delphi..

0

A z funkcja Pos moze byc tak:

// st - to szukany tekst
// text - tekst przeszukiwany
start:= Pos(st, text);
// start w ktorym miejscu sie tekst zaczyna

a wszystko to jest w helpie Delphi..

Z tym ostatnim komentarzem raczej sie nie zgodze. Pos zwraca odpowiednie wartosci jak cos znajdzie lub jak nic nie znajdzie wiec to nie moze byc miejsce w jakim sie zaczyna szukac :) A Pos przeszukuje caly tekst od poczatku do konca :)

0

A z funkcja Pos moze byc tak:

// st - to szukany tekst
// text - tekst przeszukiwany
start:= Pos(st, text);
// start w ktorym miejscu sie tekst zaczyna

a wszystko to jest w helpie Delphi..

Z tym ostatnim komentarzem raczej sie nie zgodze. Pos zwraca odpowiednie wartosci jak cos znajdzie lub jak nic nie znajdzie wiec to nie moze byc miejsce w jakim sie zaczyna szukac :) A Pos przeszukuje caly tekst od poczatku do konca :)

To poczytaj to:
function Pos(Substr: string; S: string): Integer;

Description

Pos searches for a substring, Substr, in a string, S. Substr and S are string-type expressions.

Pos searches for Substr within S and returns an integer value that is the index of the first character of Substr within S.

Czyli ????

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0