Proste pytanie do wyjadaczy :) [memo]

0

:-/ Witam :) utknąłem na prostej rzeczy :) jeśli ktoś to czyta, to moją prośbą jest, aby odpisał mi (w miarę prostym językiem - najlepiej krok po kroku całą procedurkę) jak w obiekcie MEMO wyświetlić zawartość niekodowanego, prostego pliku TXT - będę bardzo wdzięczny za wskazówkę :) pozdrawiam!

0

Co to za temat? Ech...

Czy ja Cię dobrze rozumiem? Chcesz wyświetlić zwykły plik tekstowy w obiekcie klasy TMemo??? Jeśli tak, to znajdziesz to w ciągu 17 sekund (obliczenia na dużej populacji początkujących programistów) w helpie, lub w nieco dłuższym czasie na tej stronie.

Ale ponieważ jesteś nowy, a co gorsza, nie jestem pewien, czy dobrze Cię zrozumiałem (za proste pytanie, jak na mój gust), to podaję odpowiedź:

Memo1.Lines.LoadFromFile('C:\plik.txt');

0

dzięki :) dobrze, że istnieją jeszcze tacy ludzie jak Ty :) inni po prostu olewają początkujących, robią się dumni, że już potrafią więcej niż potrafili jak zaczynali :P ok, już wystarczy filozofii :) dzięki jeszcze raz :) pozdro!

[<font color="blue">post2</span>]
sory, że truje, ale jeszcze mam jedno pytanko :) a raczej dwa w jednym...
jak już otworzyłem ten pliczek w memo, to jak go:

  1. wydrukować?
  2. zapisać do innego pliku tekstowego?
    z góry dzięki :)
0

Nie zrozumiałeś przekazu. To, że jesteś nowy, nie oznacza, że nie masz się dostosować do pewnych reguł. Oto kilka z nich:

  1. Nie dodawaj wielu postów pod sobą - możesz edytować swoje klikając na tę ikonę: user image
  2. Musisz nauczyć się używać helpa. Napisałem Ci jak załadować plik do memo, a Ty jeszcze pytasz, jak go zapisać? Nie przesadzaj. Naciśnij F1 i chwilę pokombinuj.
  3. Na wszystkie Twoje pytania, odpowiedzi znajdziesz albo w pliku pomocy albo na tym forum. Masz na górze skrót do wyszukiwarki (na głównej stronie).
  4. Używaj mniej emotikon.
  5. Zanim zadasz kolejne pytanie, przeczytaj to: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=32471

Nie licz na to, że na każde pytanie dostaniesz odpowiedź. Te pytania są tak banalne, że aż wstyd je tu umieszczać.

I używaj mózgu! Pomyśl. Jeśli funkcja LoadFromFile ładuje dane z pliku, to jak może nazywać się funkcja, która zapisuje je do wskazanego pliku. Twórcy Delphi to mądrzy ludzie, którzy pisząc funkcje starali się, aby ich nazwy były intuicyjne - i są. Reszty domyśl się sam.

0

Dobra... kolej na moje pytanie :-)
Gdy ładuje <font size="12"><font color="red">powyrzszą</span></span> metodą duży plik to ładuje się tylko jego część...
Jak mam przypisać odrębną pamięć komponentowi memo zgodnie z wielkością ładowanego pliku?

0

Gdy ładuje powyrzszą metodą duży plik to ładuje się tylko jego część...
Jak mam przypisać odrębną pamięć komponentowi memo zgodnie z wielkością ładowanego pliku?

Cytat z helpu (dotyczy memo)
Note: Under Win 9x, there is a limit of 64k of text for this control.

Wiec uzyj RichEdit

0

Pochwalony! Aby otworzyć plik:
Memo1.Lines.LoadFromFile(Nazwapliku);
Drukowanie:
Memo1.Print;
Zapisywanie:
Memo1.Lines.SaveToFile(nazwapliku);

Opis:
To wszystko odnosi się do komponentu o nazwie Memo1 (patrz: początku kodu, czyli: "Memo1.")
Print to jest jedna z akcji (można tak to nazwać) komponentu
Lines jest to zmienna typu TStringList, czyli taka, która przetrzymuje jakiś tekst w formie linii, jej paratetrami są m. in. SaveToFile (Z ang. zapisz do pliku), loadfromFile (z ang. ładuj z pliku) itd...

0

Murky: Tak jak napisał Ci PQ..użyj RichEdit

Zgodnie z zapewnieniami ludzi z Borlanda do RichEdit możesz załadować teoretycznie 4GB tekstu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1